Инфлацията в Япония се ускори до 3.2%

30 май 2014 - 10:34 |   Прочетена (783) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Основните цени на потребителските стоки в Япония през април нарастват на годишна база с 3.2%, като бележат най-високия темп на поскъпване за 23 години, след увеличението на ставката на данъка върху потреблението в страната.

Ръстът при основния индекс на потребителските цени, който изключва волатилните като цени хранителни продукти, но включва петролните продукти, се оказа над средната прогноза на икономистите, участвали в анкетата на Ройтерс, който прогнозираха ръст от 3.1% през април, след повишението от 1.3% през март.

„Смятам, че дефлацията е мъртва, както и структурният мечи пазар, който хората наблюдаваха през последното десетилетие”, коментира Джон Вейл, анализатор в управляващото дружество Nikko Asset Management, пред CNBC.

"Ще има цикли нагоре и надолу в идните месеци и години в зависимост от глобалните цикли, но като цяло има централна банка фокусирана върху рефлацията (б.р – стимулираща инфлационните процеси)”.

Японската централна банка агресивно напомпа пари в икономиката през последната година, в опит да спре повече от десетилетие на дефлация.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »