Годишната инфлацията в Германия продължава да се забавя

11 април 2014 - 13:15 |   Прочетена (900) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Годишната инфлацията в Германия през март регистрира забавяне за трети пореден месец, достигайки близо 4-годишно дъно, показват днешните окончателни данни немската федерална статистика Destatis, цитирани от БНР.

Индексът на потребителските цени (CPI) в Германия се повиши през март с 0.3% на месечна база (съвпадайки с предварителни данни) след повишение с 0.5% през предходния месец.

На годишна база инфлацията в Германия се забави през март до 1.0% след повишение с 1.2% през февруари, като това е най-слабата инфлация във водещата икономика на еврозоната от август 2010 година.

Хармонизираната инфлация в Германия през март се повиши с 0.3% на месечна база (съвпадайки с предварителните данни) след ръст от 0.5% през февруари, като окончателните данни на Destatis потвърдиха, че на годишна база немската хармонизирана инфлация се забавя до едва 0.9% от 1.0% през предишния месец. Това е най-слабата немска хармонизирана инфлация от юни 2010-а година.

Основна причина за ниската инфлация през март е понижението на енергийните цени с 1.6% на годишна база след техен спад с 2.7% през февруари, като изключвайки енергийните цени, инфлацията през март се е повишила с 1.4% на годишна база.

Немската статистика Destastis оповести и последните данни за цените при търговията на едро, като през март цените на едро останаха без промяна на месечна база след понижение с 0.1% през февруари и регистрират спад с 1.7% на годишна база след понижение с 1.8% през предходния месец на годината.

Днешните окончателни данни за немската инфлация предполагат, че и окончателните данни за индекса на потребителските цени (CPI) в цялата еврозона през март ще потвърдят предварителните данни на Евростат за достигане на 4-годишно дъно от едва 0.5%.

Но на този етап ЕЦБ не показва признаци на сериозно безпокойство от дезинфлационните тенденции в еврозоната и не вижда риск от дефлация в региона, което беше отчетено на последното заседание на банката преди седмица. Повечето представители на ЕЦБ се надяват, че инфлацията вече е оформила дъно през третия месец на годината, от което ще започне постепенно да се повишава (още през април). Подобна теза беше изразена снощи и от шефа на банката Марио Драги. В тази връзка, най-голям интерес за ЕЦБ и за участниците на глобалните финансови пазари ще представялват предварителните данни на Евростат за инфлацията в еврозоната през април, които ще бъдат оповестени в края на настоящия месец.

 

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »