Франкфурт се превръща в първия европейски център за разплащане с юани

31 март 2014 - 10:46 |   Прочетена (717) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Франкфурт изпревари Лондон и се превръща в първия европейски център за разплащане с юани, след подписването на споразумение между Китайската народна банка и Бундесбанк, дни преди подобно споразумение да бъде подписано и с Bank of England, предава Файненшъл таймс.

Бундесбанк и Китайската народна банка подписаха споразумението в петък, като с него бе белязано началото на посещението на китайския президент Си Цзинпин в Берлин.

Споразумението ще позволи клиринг за търговските сделки на компании, осъществавящи търговия в юани, ход който властите на двете страни се надяват, че ще усили търговията и инвестициите между двете икономики и ще направи по-лесно и по-безрисково сделките да бъдат уреждани в юани.

Карл Лудвиг Тиле, член на изпълнителния борд на Бундесбанк, коментира, че споразумението бележи „голяма стъпка към интензифицирането на германските икономически отношения с Китай”.

Следващата стъпка ще е да се избере клирингова банка във Франкфурт, финансовата столица на еврозоната и дом на Европейската централна банка. Клиринговата банка трябва да е клон на китайска банка, така че да има достъп до юанова ликвидност чрез Китайската народна банка.

Подобно споразумение се очаква да бъде подписано днес и с Английската централна банка. Британското финансово министерство, което лобира за това Лондон да се превърне в международен център за юанова търговия, заяви, че ще избере скоро клиринговата банка.

Активната в Азия британска банка Standard Chartered се договори с китайската Agricultural Bank of China да осигурява клиринг и уреждане на сделки в Лондон в края на миналата година, но за официалното реализиране на клиринговата дейност е нужно одобрението на Лондон.

Търговията с юани има дял от малко над 1% от дневния оборот от около 5 трилиона долара на светоните валутни пазари, но делът й расте стабилно в последните години.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »