Европейската централна банка остави очаквано лихвите без промяна

06 февруари 2014 - 16:29 |   Прочетена (830) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

След края на днешното заседание Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че запазва без промяна основната репо лихва на рекордното дъно от 0.25%, въпреки някои спекулативни очаквания за понижение на лихвата до 0.15% или дори до 0.1% на фона на новото понижение на инфлацията в еврозоната в началото на годината до 4-годишно дъно от едва 0.7%, предава БНР.

За последно банката изненадващо понижи основната лихва с 25 базисни пункта до 0.25% на заседанието в началото на месец ноември 2013 година, като това представлява рекордно дъно на основната лихва на ЕЦБ от старта на еврозоната през 1999-а година.

 Основната репо лихва е лихвеното ниво, на което Централната банка кредитира търговските банки при провежданите от нея седмични аукциони за осигуряване на паричната ликвидност на банките в еврозоната.

ЕЦБ остави без промяна депозитната лихва на нулево ниво (0.00%), въпреки че някои анализатори и икономисти виждаха, макар и малка вероятност, за въвеждане на "отрицателна" лихва по депозитите. Това би била лихва, която търговските банки реално трябва да дават за държаните от тях средства в Централната банка.

ЕЦБ запази без промяна и пределната заемна (кредитна) лихва от 0.75%. За последното банката понижи тази лихва с 25 базисни пункта на своето заседание в началото на месец ноември.

Сега вниманието се насочва към пресконференцията на шефа на ЕЦБ Марио Драги на която той вероятно ще потвърди т.нар. "бъдещи насоки" на политиката на Централната банка и отново ще подчертае, че Банката обещава да запази лихвата в текущото или по-ниско ниво за "продължителен период от време".

Внимателно ще се следи и дали "Супер" Марио няма да сигнализира, че ЕЦБ може в скоро време да предприеме мерки в посока на по-нататъшно разхлабване на паричната политика - било то чрез прекратяване на т.нар. "стерилизирана" интервенция по нейната програма за покупки на държавни облигации (известна като SMP), било то чрез стартиране на нови операции по средносрочно рефинансиране на банките (известни като LTRO операции).

В последно време ЕЦБ беше подложена на натиск да предприеме някакви мерки, за да овладее негативния процес на "дезинфлация" (слаба инфлация) в еврозоната, който дори рискува да прерасне в дефлация.

Слабите данни за растежа на паричната маса и спадът на банковото кредитиране за частния сектор до двайсетгодишни дъна пък повишиха съмненията относно способността на еврозоната да се измъкне трайно от тежката дългова криза. От друга страна, изненадващият спад на продажбите на дребно в еврозоната с 1.6% през декември предполагат, че европейските потребители продължават да не проявяват желание за повече разходи (за по-голямо потребление), въпреки системното подобрение на индексите на потребителско доверие в региона.

Всички тези развития повишават опасенията, че еврозоната може би върви към период на дефлация - цикъл на падащи цени, заплати и доходи, което да затрудни допълнително потреблението и да повиши дълговата тежест - както на държавно ниво, така и в отделните домакинства. Дали днес Марио Драги ще даде по-ясни сигнали за справяне с посочените проблеми, е друг въпрос.

Еврото реагира със слабо краткотрайно повишение на решението на ЕЦБ да запази без промяна основните лихви в еврозоната. Единната европейска валута отскочи до 1.3535 долара, до 0.8303 британски лири и до 137.23 йени, преди обаче да върне към нивата от преди края на заседанието на Европейската централна банка в очакване на пресконференцията на Марио Драги.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »