Еврото поевтиня рязко след коментар на Нойе

29 януари 2014 - 16:45 |   Прочетена (942) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Еврото отбеляза рязко понижение спрямо останалите основни валути, след като агенция Ройтерс цитира изказване на Кристиан Нойе от ЕЦБ.

Управителят на Френската централна банка и представител на ЕЦБ Кристиан Нойе заяви:

„Пределно ясно е, че всяко едно поскъпване на еврото би било негативно за еврозоната“.

Според него, по-нататъшно повишение на стойността на еврото би било негативно за основната цел на ЕЦБ за осигуряване на ценова стабилност в еврозоната, цитира го БНР.

„С оглед настоящото ниско ниво на инфлация в сравнение с целта за ценова стабилност, всяко по-нататъшно поскъпване на еврото би било в противоречие с нашия мандат за ценова стабилност и ще бъде негативно“, подчерта Нойе.

Коментарите на Кристиан Нойе относно негативното влияние от всяко едно по-нататъшно поскъпване на еврото бяха направени в резултат на зададен към него въпрос на финансова конференция в Париж. Подобно изказване на виден представител на ЕЦБ е доста рядко явление, тъй като Европейската централна банка се въздържа по принцип да коментира обменните нива на единната европейска валута.

Това изявление доведе до рязък спад на еврото към ново дъно за седмицата от 1.3602 долара, преди единната европейска валута да намери известна подкрепа от офертите "купува" около 1.3610/00.

Еврото се понижи рязко до 0.8219 британски лири и до нови дъна за деня от 139.47 йени и от 1.2238 швейцарски франка, тъй като в същото време беше париран сутрешния риск-апетит на финансовите пазари (добрият риск-апетит бе резултат на агресивното повишение на лихвите от Турската централна банка), след което последва ново повишение на напрежението сред глобалните инвеститори, което се изрази в спад на европейските пазари на акции и поредно бягство към йената и франка като "валути-убежище", отбелязва БНР.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »