Банка №1 на валутния пазар в Северна Европа отхвърля молбите за биткойн сметки

28 януари 2014 - 13:17 |   Прочетена (1064) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

SEB AB, банката, която е валутен търговец №1 в Северна Европа, е отхвърлила молби на клиенти за създаване на сметки в биткойн, заради притеснения, че дигиталната валута може да бъде използвана за улесняване на престъпни дейности.

Базираната в Стокхолм банка е решила засега да стои настрани от биткойн, „заради огромната несигурност“ по отношение на статута му, коментира пред Блумбърг Йохан Андерсон, главен риск директор в SEB.

„Предвид правилата, които сме си изградили и правилата, които властите имат по отношение на прането на пари, взехме решение да не предлагаме транзакции, сметки или валутна обмяна в биткойн“.

Коментарите му идват в момент, когато вицепрезидентът на Фондацията Биткойн Чарли Шрем бе обвинен от главния прокурор на САЩ, за това, че се е опитал да продаде биткойни на наркотрафиканти.

Както шведското правителство, така и Европейският банков орган предупредиха за рисковете, свързани с биткойн, като потенциален инструмент за пране на пари.

Скандинавските регулатори, които имат едни от най-стриктните банкови стандарти в света, са обединени в скептицизма си по отоншение на биткойн и подобните му виртуални валути. Нито един от регулаторите в региона не признава биткойн като форма на пари.

Предвид това, че клиентите и бизнесите започват все по-активно да използват виртуалните пари, обаче, най-големите скандинавски банки също реагират.

Отказани молби

„Получихме молби от компании, които искат да отворят сметки в биткойн и досега им отказваме. Когато правим решения, засягащи корпоративни клиенти, трябва да разбираме бизнеса, трябва да има устойчив бизнес план и практики за следване на правилата срещу пране на пари“, казва Андерсон.

SEB не са единствените, които предупреждават клиентите си относно биткойн. Най-голямата скандинавска банка, Nordea Bank AB, също е предупредила клиентите си да помислят добре, преди да използват биткойн.

Банката не се ангажира с услуги и транзакции с биткойн и „съветва клиентите си за рисковете свързани с биткойн“, казва Ерик Дъран, говорител на Nordea. “Това е експериментална дигитална валута, която не е обект на регулация и надзор, като традиционните системи за разплащане“.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »