Изненадващ подем в инфлацията в Австралия

22 януари 2014 - 09:38 |   Прочетена (906) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Изненадващият подем в инфлацията в Австралия ще даде на централната банка на страната пауза за размисъл, коментират анализатори. За Reserve Bank of Australia ще е предизвикателство да реши кое е по-важно в момента, да държи лихвите ниски, за да стимулира икономиката или да започне да ги повишава, за да облее със студена вода нагорещаващите се цени, пише CNBC.

Цените на потребител нарастват с 0.8% през четвъртото тримесечие, което означава, че годишната инфлация е била от 2.7%, което е в горната част на целта на Reserve Bank of Australia за инфлацията (между 2 и 3%). Рязкото поскъпване на цените на плодовете и зеленчуците, на разходите за пътувания и на тютюневите изделия са в основата на цялостното повишение.

Борсата в страната отчита понижение днес, след обявяването на новината, докато австралийският долар укрепна до 0.8855 спрямо щатския, поскъпвайки спрямо 3.5-годишното дъно от понеделник.

15-процентовият спад при озито за последната година бе ключов фактор зад растящите цени, повишавайки стойността на вноса.

Анализаторите смятат, че по-високата от очакваното инфлация може да доведе до нарастване на намеренията за затягане в централната банка.

Дейвид Грийн, директор на дилърите в AFEX Australia, коментира, че изненадващото повишение на инфлацията може да доведе до повишение на лихвата от Reserve Bank of Australia.

„Данните за инфлацията определено изненадаха и подсказват, че следващият ход ще е нагоре“, смята и Матю Чиркоста от Moody's Analytics.

„Инфлационните рискове нарастват, с имотен пазар, който продължава да е силен и местна валута, която е далеч от пика си. Инфлацията тепърва ще се покачва и централната банка трябва да внимава през 2014“.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »