Япония отчита рекорден дефицит по текущата сметка

14 януари 2014 - 09:05 |   Прочетена (985) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Япония отчита рекорден дефицит по текущата сметка през ноември, като за втори пореден месец текущата сметка е на червено, предвид това, че нарасналият търговски дефицит влошава баланса по плащанията на страната, предава Ройтерс.

Дефицитът от 592.8 милиарда йени (5.74 милиарда долара) е по-висок от средната прогноза на анализаторите, които предричаха дефицит от 380.4 милиарда йени. Слабата йена играе основна роля в това рязко влошаване, тъй като повишава цената на вноса.

Икономистите, обаче, прогнозират, че текущата сметка вероятно ще се върне на плюс в идните месеци, тъй като очакваното повишение в износа ще доведе до облекчаване на част от натиска върху баланса.

„Освен слабата йена, имаме и подем в потреблението, предвид вдигането на данъка върху потреблението през април, което води до ръст във вноса“, коментира Такеши Минами, главен икономист на научния институт Норичункин.

„Поради това, текущата сметка в момента отчита дефицити, но ще се върне на излишък стабилно, след април, когато данъчното повишение свие вътрешното потребление, а щатската икономика поведе възстановяването по света“, смята той.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »