Goldman Sachs: Европейските валути ще доминират до края на 2013

24 октомври 2013 - 15:55 |   Прочетена (3116) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Европейските валути, включително британската лира и еврото, предлагат най-добрите възможности за инвестиция в края на годината, заради подкрепата от очаквания икономически растеж, сочи Goldman Sachs.

„Подобрението при растежа е широкомащабно и очакваме БВП на Франция, Италия и Испания да се стабилизира до края на годината. Продължаваме да виждаме облекчените финансови условия като причината за подкрепа на вътрешното търсене в „сърцевината“ на еврозоната, а подема в глобалната икономика като по-широк фактор на подкрепа за износа на еврозоната“, сочи щатската инвестиционна банка в днешен анализ.

„Предвид продължаващото оздравяване, след кризата в еврозоната, са вероятни нови повишения в прогнозите за растежа, които допълнително ще подкрепят и сега силните капиталови притоци. Тенденцията на диверсификация на валутните резерви има потенциал допълнително да усили тези тенденции“, пишат от Goldman.

Goldman очаква еврото да купува 1.4 долара до 6 месеца, при настоящо ниво от 1.38 долара, докато прогнозата за лирата след 6 месеца е за ниво от 1.69 долара, при 1.62 в момента. По отношение на швейцарския франк прогнозата е за поевтиняване до 1.28 евро, при 1.23 евро в момента.

Въпреки че икономическият растеж на САЩ се ускори, това не доведе до укрепване на долара, като валутата е обект на най-значимите разпродажби от 1995.

„Когато гледаме направлението на тези портфолийни потоци, Европа е облагодетелствал се №1, което е в унисон и с очакванията за растежа в Обединеното кралство и еврозоната. Текущият баланс на еврозоната, също така остава на солиден излишък“.

Освен това, блокадата на щатската администрация засегна доверието в долара, като глобална резервна валута, сочат от Goldman. През 2009, централните банки на Бразилия, Русия, Индия и Китай, т.нар. БРИК, започнаха диверсификация при валутните си резерви, като намалиха дела на долара и увеличиха тези на еврото, на австралийския долар и на канадския му събрат. Това излизане от щатския долар бе спряно от кризата в еврозоната, напомня банката.

„Сега може би е време за съживяване на плана от 2009 и разпродажба на долара, в полза на еврото, във време, когато перспективите пред еврозоната се подобряват“, сочи щатската банка.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »