Пет възможни причини за ръста на биткойн

24 октомври 2013 - 13:51 |   Прочетена (2222) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Въпреки значителната корекция в цената на електронната валута биткойн днес, в последната седмица тя поскъпна главоломно, като достигна нива от 200-219 долара на големите биткойн борси, връщайки се към нива, които не сме виждали от пролетта, около кипърската банкова криза.

„Форбс“ се опитва да отговори на въпроса – какво изтласка цената до такива висоти в последните дни, търсейки мнения от няколко експерта и анализатора, и предлага петте най-често споменавани причини:

1.Биткойн става изключително популярен в Китай

„Интересът към биткойн от Китай нарасна значително през последните няколко месеца“, казва Джаред Кена, изпълнителен директор на биткойн платформата Tradehill.

Най-голямата биткойн платформа в Китай се радва на десет пъти по-голяма активност от обичайно в последната седмица, казва Фред Ерсъм от Coinbase.

Вероятно причина за това е и фактът, че търсачката Baidu , известна като китайският Google, реши да приема биткойни, като метод за разплащане при услугата си Jiasule.

„Отражението на тази новина вероятно е твърде раздухано“, коментира Ерсъм. Той сочи, че услугата е регистрирала досега едва 31 разплащания с биткойн, на обща стойност под 1 биткойн, което показва, че потребителите засега са доста предпазливи.

2. Биткойн оцеля след удара по Silk Road

Покупката на нелегални стоки онлайн е един от най-обсъжданите начини на употреба на криптовалутите. А най-големият пазар на който можеха да се купят тези нелегални стоки бе Silk Road.

След като щатските федерални власти спряха сайта и основателя му, 29-годишния Рос Улбрихт, цената на биткойн за кратко падна, но бързо се възстанови. Това вероятно е успокоило инвеститорите във валутата. Фактът, че тя се възстанови е знак, че покупката на нелегални субстанции не единственото нещо, което хората правят с биткойните си.

Тези които се страхуват от това, че купуват „нарковалута“ вече знаят, че вече е по-трудно да се снабдиш с незаконни субстанции, макар бързо да се появи кандидат, опитващ се да заеме мястото на Silk Road.

„Смятам, че много инвеститори са много по-склонни да вкарат пари сега, когато Silk Road я няма“, коментира Ерсъм.

3. Всички говорят за биткойн, заради падането на Silk Road.

Публичността поражда инвестиционно вълнение. Технологичният тип не са единственият тип хора, които знаят що е то биткойн. Виртуалната валута получава внимание в USA Today и сегменти на PBS Newshour, така че вече и баба ви знае какво е биткойн.

4. Ударът по Silk Road извади много биткойни от пазара.

Когато ФБР „удари“ Silk Road, бяха конфискувани 26 000 биткойна. Те смятат, че Улбрихт вероятно има още 600 000 биткойна. Въпреки че това е малко вероятно, ако приемем, че е факт, с един удар ФБР са извадили 5% от биткойните от оборота.

„Има по-малко биткойни в обращение, заради конфискацията“, казва Раян Строс, адвокат в Riddell Strauss, който има професионален опит с електронната валута.

„Не знам какво движи ръста в цената, предвид липсата на прозрачност за собствеността. Но, ако наистина има ръст в търсенето, то е възможно той да е функция от предлагането“.

5. За биткойн се говори като за новия Twitter/Facebook

Притежаваното от Блумбърг списание BusinessWeek наскоро излезе с обемиста статия за вълнението сред компаниите за рисков капитал около биткойн бизнесите.

Second Market, които преди време дадоха възможност да се инвестира в акциите на компании като Facebook, преди те да станат публични, сега стартираха биткойн инвестиционен фонд.

“Bitcoin Investment Trust (BIT) позволява на инвеститорите да влязат при биткойн чрез инвестиционен инструмент“, коментира Кена.

„Това опростява процеса на инвестиране в биткойн, като облекчава покупката, съхранението и продажбата“.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »