Свърши ли цикълът на намаляването на лихвите в Австралия?

02 октомври 2013 - 11:14 |   Прочетена (1214) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Изглежда не това, което централната банка на Австралия заяви в изявлението си за монетарната си политика тази седмица, а това което си спести, е нещото което предизвиква оживление на пазарите.

Вчера Reserve Bank of Australia (RBA) остави без промяна основната си лихва на 2.5% и не даде никакви за икономиката в изявлението си. Тонът не бе така про-стимулативен, както се очакваше, което накара експертите да заговорят, че цикълът на намаляване на лихвите, който банката стартира в края на 2011, може би е към своя край.

„Предвид това, че RBA изключи про-стимулативния тон от изявлението си и остави (както се очакваше) лихвата без промяна, очакванията за ново понижение на лихвите намаляха до 26% (от всички анкетирани анализатори), от 37% досега“, коментира Ивън Лукас, анализатор на IG.

„Изглежда оставиха щеката обратно на стената и ще чакат да видят развитието на нещата през следващата година“, добавя той.

Анализаторите коментират, че вчерашното изявление на банката обяснява и поскъпването на австралийския долар спрямо щатския с над 1%. Озито днес е твърдо около нивото от 94 цента, като е с 6% над тригодишното дъно, достигнато през август.

Австралийската централна банка понижаваше цената на финансиране два пъти тази година, като откара основната лихва до рекордното дъно от 2.5%, в опит да помогне на недобивните сектори в икономиката, предвид отминаването на пика в минната индустрия.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »