Инфлацията в Япония се е ускорила през август

27 септември 2013 - 09:48 |   Прочетена (1936) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Т.нар. основни потребителски цени в Япония, статистическата мярка, която изключва волатилните цени на храните,  отчита ръст от 0.8% през август, спрямо август на миналата година, като отбелзват най-големия си ръст от близо пет години.

Ръстът бележи трети пореден месец на повишения в индекса на цените на потребител и бе над средната прогноза на анализаторите, която бе за повишение от 0.7%.

Това е пореден знак, че агресивните монетарни мерки, които Японската централна банка предприе, помагат за изкарване на Япония от дефлацията, която тегнеше над икономиката й близо две десетилетия.

По-високите цени на енергийните продукти помагат за повишаването на инфлацията, а слабата йена е повишила цените на вносните стоки и е нещо, което може да осуети ръста в разходите на потребителите в идните месеци.

Въпреки позитивните индикации за инфлацията, някои икономисти предупреждават, че е още рано да се говори за обрат в инфлационната картина на страната.

„Според нас е твърде рано за преценка“, коментира Пол Грюнвалд, икономист на Standard and Poor's Ratings Services.

„Трябва да загърбим окончателно две десетилетия дефлационни очаквания и да стигнем до 2% инфлация и ще видим дали г-н Курода (б.р – управителят на централната банка) ще използва агресивно баланса си, за да осъществи това“.

Ако се извадят цените на храните и енергийните продукти е налице дефлация от 0.1% през август, спрямо година по-рано, което е същият темп на понижение като през юли.

Целта на централната банка е за инфлация от 2%, които тя планира да реализира до 2 години, като напомпа 70 милиарда долара в икономиката.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »