Еврозоната показа признаци на живот, излезе от рецесията...

14 август 2013 - 12:34 |   Прочетена (1413) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Еврозоната официално излезе от рецесия през второто тримесечие, като регистрира растеж на БВП с 0.3%.

Това съобщи статистическата служба на ЕС Евростат, която публикува първите си данни за периода.

Това е по-висок растеж от очакваното, тъй като анализаторите предвиждаха повишаване на БВП с 0.2% в периода април-юни след шест последователни тримесечия на спад.

Това беше най-дългата фаза на рецесия в историята на еврозоната. Добрата изненада е свързана с данните за растежа на германската и френската икономика, публикувани тази сутрин.

Растежът и на двете страни беше по-висок от очакванията.

В Германия той достигна 0.7% през пролетта.

Потреблението и най-вече инвестициите чувствително са допринесли за съживяването на дейността, което възвръща позицията на Германия като локомотив на цялата еврозона.

Но изненадата дойде най-вече от Франция. Втората икономика в еврозоната не само излезе от рецесия, но също така регистрира по-голям растеж от очакванията (0.5% спрямо прогнозираните 0.2%).

Това е най-големият растеж на френската икономика от първото тримесечие на 2011 г.

Друга добра новина е, че Португалия също излезе от рецесия през второто тримесечие със скок с 1.1% на БВП, за първи път от повече от две години насам.

Въпреки добрите новини е много рано да се мисли за победа, подчертават анализаторите

Макар "еврозоната да излезе от рецесия, дълговата криза в най-крехките страни не е приключила", счита анализаторът Джонатан Лойнес от Кепитъл икономикс.

Макар да има признаци на подобрение в Италия (спад на БВП с 0.2%) и в Испания (спад с 0.1%), двете страни продължават да са в рецесия и през пролетта.

В Кипър икономическата дейност отново се е свила с 1.4% през второто тримесечие след спада с 1.7% през първото.

Холандия също остава в рецесия през второто тримесечие със спад на БВП с 0,2%.

Данните за икономиката на България също не са много обнадеждаващи. Според НСИ икономиката на страната е отбелязала тримесечен спад от 0.2%, а безработицата расте.

 Коефициентът на безработица за населението на възраст 15-29 навършени години през второто тримесечие на 2013 г. е 21.4%.

 

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »