Bank of England няма да вдига лихвите, докато безработицата не падне под 7%

07 август 2013 - 13:37 |   Прочетена (1153) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Новият управител на Английската централна банка, Марк Карни, заяви днес, че банката няма да повиши лихвите докато безработицата в страната не падне под 7%. В момента тя е на ниво от 7.8%.

Той заяви, че докато безработицата е над този праг, банката няма да намали програмата си за покупка на активи, на стойност 375 милиарда лири.

Карни коментира, че новата стратегия е да се гарантира възстановяването, като в същото време бъдат ограничени рисковете по отношение на инфлацията и финансовата стабилност.

Въпреки позитивния му тон по отношение на икономиката, Карни предупреди, че тя все още не е достигнала „скорост на бягство“ от проблемите.

„Няма подновяване при възстановяването, а наследството на финансовата криза означава, че възстановяването остава слабо, на база на историческите стандарти и все още има значим допълнителен капацитет в икономиката, което най-ясно личи от процента на безработицата“.

Британските акции и лирата отчетоха спад веднага след коментарите на Карни, но се възстановиха бързо.

Повечето анализатори очакваха днешния ход на Карни, добил известност като „предварително известяване“, по почина на Фед.

Предвид факта, че краткосрочните лихви вече са на рекордно ниски нива, стремежът на банката е да понижи дългосрочните лихви.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »