SocGen вижда франка като следващата валута, която ще поеме надолу

06 август 2013 - 11:49 |   Прочетена (1934) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Швейцарският франк, валутата, която гарантираше на инвеститорите спасително убежище от кризата в еврозоната, може да се окаже следващата която да поевтинее, сочи в свой доклад Societe Generale.

Банката прогнозира, че швейцарската валута може да поевтинее с 10% спрямо еврото до средата на 2014, до 1.35 франка, с намаляването на систематичния риск в еврозоната.

В момента едно евро се котира при нива от 1.229 швейцарски франка.

„Систематичният риск в еврозоната намаля, а е налице и прогрес по отношение на допълнителното разрешаване на проблемите с платежоспособността в общността, което ще доведе до загубването на привлекателност на франка, като алтернативна инвестиция“ – сочат от банката.

Допълнителното сътрудничество между европейските лидери, включително ускоряването на банковия съюз и подобряваването на перспективите за растежа на региона, ще имат негативен ефект върху франка“, пишат в доклада от банката.

Последните икономически инидкатори в еврозоната, включително индексът на менижърите по покупките, който отчита ръст до близо двугодишен връх през юли, подсказват, че е възможен обрат в ситуацията в региона.

„Още повече, че растежът в САЩ и по-високите лихви по света ще доведат до изтичането на пари от спасителните убежища в по-високодоходни активи“.

Банката обаче сочи, че има риск Швейцарската централна банка да повиши лихвата догодина, за да се опита да спре ръста в цените на имотите, което би ограничило потенциала за поевтиняване на валутата.

В Швейцария е налице истински бум в цените на имотите от глобалната финансова криза през 2008 насам, благодарение на ултра ниските лихви.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »