ЕЦБ запази основната лихва без промяна

01 август 2013 - 15:15 |   Прочетена (1165) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази основната лихва без промяна, на рекордно дъно, след като икономичческите данни сигнализираха, че еврозоната вероятно се възстановява от най-дългата рецесия в историята й, предава Блумбърг.

Монетарните власти във Франкфурт днес оставиха основната лихва по рефинансирането на 0.5% за трети пореден месец, след като я понижиха с четвърт пункт през май.

Решението бе очаквано от 62-ма от 63-ма анкетирани икономисти от Блумбърг, като Wells Fargo Securities бяха единственият аналитичен екип, който прогнозира понижение на лихвата.

След 15 минути започва пресконференцията на президента на банката Марио Драги.

Задачата на Драги ще е да подпомогне растежа на икономиката на еврозоната, като в същото време увери финансовите пазари, че ЕЦБ няма да затегне твърде много монетарната политика.

Производствената активност в еврозоната неочаквано отчете растеж през юли, за първи път от две години, а бизнес доверието се подобри за трети месец.

В същото време, отпуснатото кредитиране за компаниите и домакинствата в еврозоната падна с най-голям темп в историята през юни.

„Въпреки че данните от икономическите доклади продължават да са в унисон със сценария за възстановяване на ЕЦБ, очакваме Драги да повтори изказването си, че продължава да има негативни рискове пред икономическите перспективи“ – коментира Ник Матюс, икономист, отговарящ за Европа в Nomura International Plc.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »