Слуховете, че Сорос е направил залог срещу озито подкрепиха разпродажбите

07 май 2013 - 12:01 |   Прочетена (691) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Слуховете, че Джордж Сорос планира да направи солиден залог срещу австралийския долар „спряха вятъра в платната“ на силно представящата се валута и разразиха очаквания, че вълната ще се обърне срещу озито, както е популярна сред спекулантите валутата.

Озито изгуби 0.6% спрямо щатския долар в късната търговия в понеделник, след статия на Sydney Morning Herald в която се сочеше, че срещу валутата са открити къси позиции в Хонконг и Сингапур, на стойност над 1 милиард долара и се смята, че те са на Soros Fund Management.

Разпродажбите ескалираха днес, след като Reserve Bank of Australia понижи лихвата, с 25 базисни пункта, до 2.75%. Валутата падна с половин цент, до 1.0178 щатски долар, което е най-ниската й стойност от началото на март.

Въпреки че мнозина анализатори се изказаха пренебрежително, заради размера на въпросната (хипотетична или реална) сделка срещу  озито, те отчетоха, че приказките, че толкова известен и уважаван спекулант, като Сорос е заел позиция срещу нея, неминуемо влият на валутните пазари и имат тежест.

„Това може да повлияе на мисленето на хората, особено на индивидуалните непрофесионални спекуланти. Сорос е успешен трейдър и когато някой като него заеме позиция, кара хората да преосмислят техните“, казва Рик Спуунър, главен пазарен анализатор на CMC Markets Asia Pacific.

Според Дейвид Грийн, старши корпоративен валутен дилър в Western Union Business Solutions в Сидни, слухът за хода на Сорос, който направи легендарен залог срещу британската лира през 1992, може да засегне начина по който спекулантите ще гледат на озито в дългосрочен план.

„Сорос очевидно е доста влиятелен по отношение на валутния пазар. Ако пазарите имат индикация, че той действа, хората неминуемо започват да обръщат внимание на това“.

Устойчивият австралийски долар успя да избегне проблемите идващи от кризата в Европа и забавянето на китайската икономика и да остане над паритета с щатския долар вече две години. Валутата почти удвои стойността си спрямо щатския долар от дъното си от 0.65 щатски долара от октомври 2008.

Всъщност именно упорито високите нива, които озито държи накараха мнозина анализатори да са предпазливи по отношение на него.

Пол Гамбълс, управителен партньор в консултантската MBMG International коментира миналата седмица, че заемането на къса позиция срещу озито е „сделката на века“, понеже не вижда потенциал за повече ръст при валутата.

Според Спуунър, перспективите за забавяне на растежа на австралийската икономика и рисковете пред растежа на Китай са ключови фактори, които ще държат озито под натиск в краткосрочен план.

„То има ограничен потенциал за ръст, особено срещу щатския долар. Прогнозираме движение до 98 цента в рамките на идните няколко месеца“, казва Спуунър.

Въпреки всичко анализаторите коментират, че всяко сравнение между австралийския долар и британската лира (по отношение на залог на Сорос) е неуместно.

През 1992 Сорос постави спекулативен залог от 10 милиарда долара срещу британската лира и стана известен по цял свят като „човекът, който разби Bank of England."

Според Спуунър, размерът на евентуален залог срещу озито не може да помръдне пазара.

„1 милиард не е достатъчен да помръдне пазара, той може по-скоро да има психологически ефект“, казва той.

„Когато Сорос зае късата позиция срещу лирата, това имаше огромно отражение за лирата и за британската икономика“, добавя Грийн, „Не смятам, че ще има същия ефект спрямо озито, заради размера на (евентуалната) позиция“

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »