Сорос направи още 1 милиард, този път от залог срещу йената

14 февруари 2013 - 18:31 |   Прочетена (992) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Джордж Сорос е направил близо 1 милиард долара от залози, че йената ще поевтинее, според източник на Блумбърг, близък до (вече) фамилния хедж фонд, управляван от милиардера.

Залогът при японската валута е помогнал на фонда на Сорос да си докара доходност от близо 10% миналата година и още 5% от началото на тази, казва източникът, пожелал анонимност.

Йената поевтиня със 17% спрямо долара от началото на четвъртото тримесечие на миналата година, което е най-слабото представяне на валутата за толкова кратък период от 1985 година.

Йената се срина, а акциите в Япония скочиха, след като новият премиер Шиндзо Абе притисна Японската централна банка да излезе с нови стимулативни мерки. Управителят на Японската централна банка Масааки Ширакава и двамата му заместници ще напуснат постовете си идния месец, което ще позволи на Абе да избере хора, които да реализират плановете му за по-хлабава монетарна политика.

Скот Безънт, главният инвестиционен директор на Soros Fund Management LLC, държи също така около 10% от портфолиото на фонда в японски акции, в очакване на поскъпването им, казва източникът. Водещият индекс на борсата в Токио Nikkei 225, скача с около 28% от септември насам.

Безънт работеше за Сорос през 1992, когато Сорос, заедно с главния му анализатор, Стан Дръкенмилър, направиха залог за 10 милиарда долара, че Bank of England ще бъде принудена да обезцени лирата.

Залогът тогава донесе нетна печалба от 1 милиард.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »