Швейцарски министри се надяват поевтиняването на франка да продължи

28 януари 2013 - 13:30 |   Прочетена (783) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Швейцарски министри заявиха, че силата на франка остава повод за притеснение, въпреки скорошното поевтиняване на валутата спрямо еврото, до най-ниското ниво от 20 месеца, предава Блумбърг.

„Еуфорията е неуместна, нужно е допълнително обезценяване“, казва финансовият министър Евелине Видмер-Шлумпф, пред репортери по време на Световния икономически форум в Давос. „Франкът все още е много силен“.

През септември 2011 година Швейцарската национална банка въведе таван, от 1.2 франка за евро, за да защити износителите си, в момент когато нарастващите доходности по държавните облигации на по-уязвимите страни от ЕС доведоха до бум в търсенето от инвеститорите на безопасни активи, като швейцарския франк. Валутата изгуби оттогава част от инерцията си на поскъпване, след като стабилизирането на проблема с дълговата криза намали търсенето на безопасни валути, като франка.

Въпреки че франкът се обезценява с 3.2% спрямо еврото тази година, той все още е с 9.1% над петгодишното средно ниво и с 35% над дъното си от 1.6828 от октомври 2007 спрямо единната валута.

Днес еврото се търгува на нива 1.24588 в Цюрих.

Министърът на икономиката на страната, Йохан Шнайдер Аман, повтори коментарите на Видмер-Шлумпф, като заяви пред репортерите в същия ден (26 януари), че франкът продължава да е „твърде силен“. Той изрази надеждата, че валутата ще се обезецни допълнително.

Перспективите пред франка зависят от това как ще се развият нещата в еврозоната, коментира Видмер-Шлумпф. Тя също изрази надежда поевтиняването на франка да продължи.

И двамата министри заявиха, че всякакви мерки по отслабване на франка зависят от централната банка, чийто президент Томас Джордан се срещна по време на форума в Давос с Видмер-Шлумпф.

„Националната банка има ясна линия по която се движи. Справят се добре“ – заяви министърката.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »