Колумбия, Перу и Коста Рика влязоха във валутната война

18 януари 2013 - 09:54 |   Прочетена (963) |   Препоръчай (2) |   Коментари (1)

Бразилия е в челото на валутните войни в Латинска Америка. Но все по-интензивно Колумбия, Перу и дори Коста Рика започват да стават „братя по оръжие“, решени на всяка цена да спрат поскъпването на валутите им – песото, сола и колона, пише Файненшъл таймс.

Министърът на финансите на Колумбия, Маурисио Карденас, заяви по-рано тази седмица, че правителството проучва „формули, опции“ да ограничи поскъпването.

„Правителството е наясно, че това е проблем. Той е отражение на силата на икономиката ни“, коментира той.

Действително, страната е реципиент на рекордно количество преки чуждестранни инвестиции, като за 2012 се очаква притоците да са достигнали 16 милиарда долара. Това от своя страна доведе до ръст от 9% на песото срещу долара миналата година, ръст, който оказва значителна тежест над производствения сектор на страната.

Това се вижда от последните данни за БВП, които показват, че от една от най-бързорастящите, икономиката на страната започва да се превръща в не толкова атрактивна, отчитайки ръст от скромните за стандартите от последните години 2.1% (за цялата 2012 ръстът вероятно ще е около 4%).

Поскъпването на валутата засяга силно и износителите на цветя, банани, а в страната на Хуан Валдес, естествено и на кафето.

Коментарите на Карденас идват след подобно изказване на земеделския министър Хуан Камило Рестрепо, който дори призова централната банка на страната да ускори покупките на долари.

Управителят на банката, Хосе Дарио Урибе, отговаряйки на тези опасения, заяви, че банката е ангажирана да купува по 20 милиона долара на ден до края на март, за да не позволява поскъпване на песото. Ходът идва след като централната банка похарчи рекордните 4.8 милиарда долара за да спре ръста на песото през 2012.

„Дали искам да ускорим тези интервенции? Да, разбира се“, коментира Карденас който е в управителния борд на централната банка пред Блумбърг.

Той обаче даде да се разбере, че няма да атакува песото чрез налагането на данък върху чуждестранните портфолийни инвестиции или с друг капиталов контрол, нещо, което бразилците направиха и нещо, което Коста Рика обмисля, след скорошния скок на капиталовите притоци.

Отдалеч перуанската икономика изглежда здрава като камък. Според националната статистика икономиката расте през ноември с 6.8% на годишна база, което е над очакванията на икономистите. За цялата 2012 се очаква растежът да е бил от 6%.

„Камъчето в обувката“ е поскъпването на сола, който скочи с 5% през последната година. Както и при Колумбия, ПЧИ ще достигнат рекорд, от 11.1 милиарда долара през 2012.

Освен това, нерезиденти са купили перуански ценни книжа за 2.42 милиарда долара, нещо, което местни икономисти описват като „приток на спекулативен капитал“.

За да се опита да облекчи ситуацията, през миналия септември перуанската централна банка се опита да направи валутните движения по-прогнозируеми. Банката изкупи през 2013 рекордните 13 милиарда долара, за да спре поскъпването на местната валута. За последно банката се намеси на 14 януари тази година, когато солът удари 16-годишен връх спрямо долара.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

апа
15 март 2013 - 05:20
1
апрне
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »