Швейцарската ЦБ е готова за допълнителни мерки за да защити икономиката

12 ноември 2012 - 09:07 |   Прочетена (474) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Швейцарската национална банка (SNB) е готова да предприеме допълнителни мерки за да защити икономиката, ако това се наложи, коментира водещ член на управлението й пред местен вестник.

Членът на борда Фриц Цурбрюг, обаче не уточнява какви мерки може да предприеме банката.

След като инвеститорите масово „избягаха“ към швейцарския франк, който видяха като спасително убежище по време на пика на финансовата криза, SNB постави през септември 2011 „таван“ от 1,2 франка за евро, за да предпази швейцарската икономика от дефлация и рецесия.

Цурбрюг, който се присъедини към борда в началото на август, коментира, че е налице цялостно отслабване на глобалната икономика тази година, което повлича и растежа на Швейцария.

„На база на прогнозите на МВФ може да се приеме, че швейцарската икономика отслабва допълнително“, казва Цурбрюг пред NZZ am Sonntag.

„Ако видим влошаване на ситуацията и нарастване на опасността и станат необходими допълнителни мерки, за да се постигне целта ни по отношение на монетарната политика, ще ги предприемем“, обяснява той.

През второто тримесечие на тази година швейцарската икономика неочаквано отчете свиване, тъй като кризата в заобикалящата я еврозона намали търсенето на швейцарски стоки услуги.

По време на септемврийското събиране, бордът на банката понижи прогнозата за растежа на икономиката за 2012 от 1,5% на 1% за 2012.

Запитан дали не е проблем, че ултра ниските лихви правят невъзможно пенсионните фондове да реализират доходност по инвестициите и че могат да предизвикат прегряване на жилищния пазар, Цурбрюг отговаря, че няма алтернатива на настоящата монетарна политика.

„От гледна точка на заплахата от дълбока рецесия и риска от дефлационно развитие, нямаше алтернатива. Ако се концентрираме върху запазването на ценовата стабилност, ще постигнем по-добри резултати, като цяло, отколкото ако реагираме на конкретни проблеми“

Той добавя, че SNB очаква инфлация малко над нулата през 2013 и 0,4% през 2014. Това е доста под целта на банката от 2%. Според него при 1,2 франка за евро франкът продължава да е надценен и банката ще продължава да инвестира валутните си резерви, по начин който „няма да влияе на пазарите“.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »