Бъфет има 116 милиарда долара за покупки и никакви струващи си цели

25 февруари 2018 - 13:41 |   Прочетена (7661) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет се доближава до мащабно придобиване, но изпитва трудности, заради високите цени на потенциалните цели за покупка.

„Оракулът от Омаха“ обяснява критериите си за придобиване в традиционното писмо към акционерите на конгломерата, оповестено вчера.

„В нашето търсене на самостоятелни бизнеси за придобиване, ключовите качества, които търсим са трайни конкурентни предимства, способен и висококачествен мениджмънт, добри възвръщаемости върху нетните материални активи, нужни за оперирането на бизнеса, възможности за вътрешен растеж при атрактивни възвръщаемости, и накрая, разумна покупна цена“.

„Това последно изискване се оказва сериозна бариера пред практически всички сделки, които обмисляхме през 2017 година, като цените дори за свестните, но далеч от зрелищни бизнеси, удари рекорд за всички времена“.

В края на годината Berkshire Hathaway е имал 116 милиарда долара в парични средства и краткосрочни ДЦК, при 86.4 милиарда долара година по-рано.

„Целта на Berkshire е да увеличи значително печалбата от незастрахователните бизнеси. За да стане това, очевидно трябва да направим едно или повече големи придобивания. Определено имаме ресурс да го направим“. – пише Бъфет.

„Тази изключително ликвидност, която имаме, само ни печели съжаление, и е далеч отвъд нивата, които аз и Чарли (Мънгър) искаме да виждаме. Нашите усмивки ще станат по-широки, когато предислоцираме излишъците от пари в по-продуктивни активи“.

Бъфет и Berkshire Hathaway са едни от големите печеливши от данъчната реформа на щатската администрация.

В резултат на подписаната от президента Тръмп реформа от декември, ставката на корпоративния данък става от 35 на 21%. За 2017 година собственият капитал на компанията нарасна с 65 милиарда долара.

„Този ръст от 65 милиарда долара е реален. Но само 36 милиарда долара дойдоха от операциите на Berkshire. Останалите 29 милиарда дойдоха през декември, с пренаписването от Конгреса на Данъчния кодекс“.

87-годишният Бъфет добавя в писмото, че ще продължи да взема решенията по големите придобивания заедно с 94-годишната си дясна ръка Чарли Мънгър.

„Запазил съм най-доброто за края. В началото на 2018 бордът на Berkshire избра Аджит Джаин и Грег Ейбъл като директори на Berkshire и в същото време всеки от тях за вицепрезиденти на борда. Аджит отговаря сега за застрахователните операции, а Грег за останалите ни бизнеси. Чарли и аз ще се фокусираме върху инвестициите и управлението на капиталите.“

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »