CEZ продава българския си бизнес на българската „Инерком груп“

23 февруари 2018 - 09:31 |   Прочетена (7692) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

CEZ ще продаде българския си бизнес на българската компания "Инерком груп", след като сделката мина важното одобрение на продавача. На заседание надзорният съвет на чешката държавна компания CEZ е дал предварителното съгласие българските активи на дружеството да бъдат купени от "Инерком груп", съобщава пред "Капитал" Алис Хоракова от пресслужбата на чешката компания.

По предварителна информация компанията, която се ръководи от Гинка Върбакова, е предложила около 320 млн. евро за "ЧЕЗ Електроразпределение България", "ЧЕЗ Електро", "ЧЕЗ Трейд" и малки ВЕИ активи - видинският соларен парк "Фри енерджи проджект Орешец" и недовършената централа на биомаса в смолянско.

Сделката е важна, защото се продава най-големият частен енергиен бизнес в страната с приходи за общо над 1.8 млрд. лв. Преговорите се проточиха над година, като интересът беше основно от български кандидати. Такъв е и финално избраният купувач "Инерком" - компания с няколко соларни парка, припомня бизнес изданието.

Сега съветът на директорите на CEZ и "Инерком груп" трябва да подпишат одобрения предварителен договор, в който се уточняват всички параметри на сделката. Според чешкия информационен сайт lidovky.cz това ще стане още следващата седмица. Медиата твърди, че ценовото предложение на "Инерком" е значително над пазарната стойност на продадените активи, определена от независимата оценка.

След подписването на договора компанията на Гинка Върбанова ще трябва да осигури и необходимото финансиране. От наличната досега информация е известно, че повече от половината средства за цената, или около 180 млн. евро, ще се се набавят чрез кредит от други две компании, които обаче не са назовани и няма данни за наличните им активи. Гаранцията за участие в сделката беше от Уникредит Булбанк, затова очакванията са банката частично да финансира и покупката. Междувременно ще трябва да се подадат документи за одобрение на продажбата от страна на Комисията за защита на конкуренцията и евентуално от енергийния регулатор. Така край на сделката може да се очаква към средата на годината.

Също така купувачът ще трябва да направи и търгово предложение към малките акционери (основно пенсионни фондове) на двете публични дружества "ЧЕЗ разпределение България" и "ЧЕЗ електро България", за което ще са нужни още средства.

Известно е, че компанията притежава три фотоволтаични парка - в Априлци, панагюрското село Елшица и "Хаджийски ливади" около Пазарджик. Според търговския регистър от 28 септември тази година "Инерком груп" се ръководи от Гинка Върбакова, като в съвета на директорите освен нея са още Малина Върбакова и Петрана Пайтакова. Преди това за кратко в ръководството на дружеството са били двама чешки граждани - Павлина Филипи и Магдалена Мрачкова. Те са били представители на партньора, придобил 50% дял в компанията през юни - фонд, контролиран от словашкия металургичен магнат Зденек Земек, чийто основен бизнес е в Чехия. Земек обаче бързо напуска партньорството.

Едноличен собственик на капитала сега е "Инерком инвестмънтс" на Гинка Върбакова.

Продажбата на най-голямото "ЧЕЗ електроразпределение България", "ЧЕЗ електро" и "ЧЕЗ трейд" - трите с оборот от около 1.8 млрд. лв., започна през февруари 2017 г. Но през цялото време сделката бе обвита в неизвестни - от неяснота кога е срокът за оферти, през това от кого се търсят по-добри оферти до има ли избран купувач.

Накратко предложенията бяха пет - от Христо Ковачки, спомената вече "Инерком груп", българско-индийския консорциум между "Фючър енерджи" и IPCL, чешката Energo-pro и консорциум между "Приста ойл" на братята Бобокови и турската STFA Yatirim.

През втората половина на октомври миналата година неофициално се беше стигнало до фаворит - "Фючър енерджи" и индийците. Но търговецът на ток изненадващо, на 2 декември, бе отстранен от пазара на електрическа енергия в България, което очевидно е разколебало чехите и ги е насочило към "Инерком груп".

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »