Германия вдигна бариерата пред китайските сливания и придобивания

14 юли 2017 - 08:21 |   Прочетена (5162) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Германия реагира на бума в придобиванията от миналата година, като вдигна летвата за критериите по отношение на чуждестранните купувачи, опитващи се да купуват германски компании, особено в технологичните индустрии.

Новата директива, приета тази седмица, разширява изискванията по настоящото законодателство, като позволява на правителството да блокира купувач извън ЕС, придобиващ повече от 25% от германско дружество, ако сделката застрашава обществения ред или националната сигурност, предава Ройтерс.

Увеличените правомощия идват след истински бум в придобиванията през 2016, воден от китайски компании, опитващи се да повишат технологичните си възможности, като купуват чуждестранни дружества с по-високи технологии и умения.

Новите промени дават на министрите възможност да разследват сделки, засягащи компании, които се считат за „критична инфраструктура“, като тези, които произвеждат софтуер за комунални дружества, оператори на разплащания, медицински и транспортни системи.

Миналата година китайски компании са изразходвали 9.1 милиарда евро за придобиване на дялове в 35 германски компании.

Предвид нарастващия икономически протекционизъм и капиталовия контрол над китайските купувачи, статистиката вече показва забавяне в темпа на сделките за първото полугодие на тази година, до 2.4 милиарда евро.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »