Bayer AG отново подобри офертата си за придобиването на Monsanto

06 септември 2016 - 14:09 |   Прочетена (12638) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Bayer AG подобриха офертата си за придобиването на Monsanto за втори път, като с това преговорите на германския химически гигант за купуването на глобалния лидер в производството на семена навлизат в решителна фаза.

Bayer вече са готови да платят по 127.5 долара на акция, съобщи компанията в изявление от днес. Новата оферта е с 2% над предходното предложение и с 19% над последната цена на затваряне на акциите на базираната в Сейнт Луис Monsanto. Няма гаранция, че офертата ще бъде приета, предупреждават от Bayer. Monsanto заявяват, че „оценяват офертата на Bayer, както и оферти от други страни и други стратегически алтернативи“.

 Последната оферта, която оценява Monsanto на около 56 милиарда долара, без дълговете, е под очакванията на повечето анализатори за цената, която би гарантирала на германците успешно придобиване. Анализаторите на Sanford C. Bernstein преди време изчисляваха, че Monsanto вероятно биха се решили на продажба, ако Bayer повишат офертата до 135 долара на акция.

Bayer направиха първата си оферта, при 122 долара за акция през май. Тя бе отхвърлена от Monsanto като твърде ниска, както и последвалата оферта от 125 долара на акция от юли. Въпреки това Monsanto по-късно дадоха одобрение на кандидат-купувача да разгледа финансовите отчети, за целите на дю дилиджънса, преди да направи новата подобрена оферта.

Акциите на Monsanto поевтиняват от майската оферта на Bayer насам, като в петък приключиха на цена от 107.44 долара.

Офертата на Bayer бележи смяна на ролите по отношение на щатската компания. Monsanto отдавна се опитват да се превърнат в „универсален магазин“ за фермерите , като увеличават портфолиото от химически продукти, което да допълни бизнеса им със семена. За целта, щатската компания се опитваше да придобие Syngenta AG, на поне три пъти в последните години.

Индустрията със семена и торове се трансформира със серия от големи транзакции, които вероятно ще приключат с оставането на едва няколко глобални играча в сектора, които ще предлагат пълна гама продукти на фермерите. China National Chemical Corp. договори през февруари покупката на Syngenta. В същото време, DuPont и Dow Chemical планират са се слеят и да създадат ново подразделение за научноизследователска и развойна дейност при семената.

Monsanto изоставиха опитите си за придобиване на Syngenta миналата година, а наскоро възобновиха разговорите за покупка на бизнеса на BASF с агрохимикали. Падащите цени на реколтата „натежаха“ над печалбите на Monsanto и върху цената на акциите им през последната година, което направи компанията уязвима на опити за придобивания.

Покупката на Monsanto  би дала на Bayer бизнес, който е световен лидер в доставката на семена, както и пионер в биотехнологиите. Типът генетично модифицирани семена, които Monsanto започнаха да комерсиализират преди две десетилетия, в момента има огромен дял при соята и царевицата, отглеждана в САЩ. Компанията има много силно присъствие и на пазарите в Латинска Америка и Индия.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »