Пореден клуб от Висшата лига е на път да се сдобие с американски собственици

10 април 2016 - 18:08 |   Прочетена (9822) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)


Още един клуб от Висшата лига е на път да се сдобие с американски собственици.

Джейсън Левиън, един от акционерите в отбора от Мейджър лийг ДС Юнайтед, и Стив Каплан, от Oaktree Capital Management, който има дял в отбора от НБА Мемфис Гризлис, водят група, която е близо до придобиването на контролен дял в Суонси Сити, съобщи уелският клуб в изявление от вчера.

Сделката би поставила 75% от британския клуб в ръцете на американците, като го оценява на 200 милиона долара, съобщава Блумбърг.

Агенцията припомня, че сделката за Евертън от по-рано тази пролет оцени клуба от Ливърпул на 240 милиона долара.

Американски инвеститори контролират 6 от 20-те тима във Висшата лига. Мнозина от тях вероятно реализират солидни печалби с маркетингови похвати, които са типични за САЩ.

Собствениците ще извлекат печалби от новия, тригодишен договор за телевизионните права със Sky Sports и BT Group, на стойност 7.9 милиарда долара, който е на път да бъде финализиран. В САЩ, NBC плаща 1 милиард долара, за да предава мачовете от най-популярното футболно първенство в света, до сезон 2021-2022.

След сделката председателят на борда Хю Дженкинс и Supporters Trust, фенската група, която има дял в клуба и представител в борда, ще запазят участие. Делът на Дженкинс ще намалее, а този на феновете ще остане без промяна.

Според източници на Блумбърг, преговорите вещаят сделка до средата на май, когато приключва и сезонът във Висшата лига.

Левиън и Каплан са поредните американци, които купуват дял в тим от Висшата лига. Фамилията Глейзър контролира Манчестър Юнайтед. Джон Харис и Дейв Блитцър – собственици на Ню Джърси Девълс и Филаделфия 76-ърс, купиха Кристал палас през декември.

Fenway Sports Group на Джон Хенри контролира Ливърпул. Стан Крьонке стана мажоритарен собственик на Арсенал през 2011, а Ранди Лърнър, който в САЩ притежава Кливланд Браунс, през 2006 се сдоби с Астън Вила. Шад Хан, собственик на Джаксънвил Джагюърс пък, купи Фулъм, който сега се състезава в по-ниските нива.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »