Syngenta отхвърли офертата за придобиване от Monsanto за 45 милиарда долара

08 май 2015 - 12:52 |   Прочетена (4724) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Производителят на агрохимикали Syngenta отхвърли днес офертата за придобиване, отправена от Monsanto, за 45 милиарда долара, сочейки, че тя значително подценява швейцарското дружество и не отчита напълно регулаторните рискове.

Източници на Ройтерс коментираха вчера, че двете компании работят заедно с инвестиционни банки по сделката, която би създала истински гигант в сектора, чийто комбинирани приходи от продажби биха достигали 31 милиарда долара.

Но днес Syngenta заявиха, че бордът им единодушно е отхвърлил офертата, която бе от 45% в кеш и 55% в акции и която оценява Syngenta на 449 франка (486.35 долара) за акция.

„Офертата фундаментално подценява перспективите пред Syngenta и омаловажава рисковете по реализирането на сделката, включително регулаторните и обществените рискове, на ред нива, в много страни” – се казва в изявлението на Syngenta.

Акциите на швейцарската компания скочиха със 17%, до 390 франка, след потвърждението на новината, че е имало официални преговори. Швейцарската комапния бе съветвана по сделката от Goldman Sachs, а Monsanto от Morgan Stanley.

Monsanto, която според Ройтерс е започнала преговорите със Syngenta миналата година, отдавна има интерес към швейцарския си конкурент и от възможността да премести базата си в Швейцария, което би донесло ред ползи, основно по отношение на данъчното облагане.

Според източници, обаче, след усилията на щатското финансово министерство да спре подобни практики, известни като данъчна инверсия, Monsanto може да се наложи да плати евентуална цена за придобиването на Syngenta в кеш, а не в акции и едва ли ще може да премести централата си в Швейцария.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »