Новозеландската Fonterra плати над половин милиард за дял в китайска млечна компания

16 март 2015 - 09:20 |   Прочетена (1096) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Новозеландската Fonterra Co-operative Group съобщи, че е платила 553 милиона долара за близо 20-процентов дял в китайската Beingmate Baby and Child Food Co, като част от опитите й да получи достъп до пазара на брандирани млечни продукти в Китай, съобщава Ройтерс.

Китай е един от най-важните пазари за Fonterra, като за там отива близо една четвърт от ежедневния износ на мляко на Нова Зеландия, в опит да бъде задоволено търсенето на млечни продукти, особено на адаптирано мляко, от нарастващата средна класа в страната.

Fonterra съобщиха, че са платили 18 юана на акция за 192 милиона акции на китайския производител на бебешки храни и адаптирано мляко, което й дава 18.8% в дружеството, малко под първоначално заявената цел от 20%.

„Изключително удоволетворени и уверени сме, че това партньорство ще се развие на базата на 18.8-процентовия ни дял”, казва изпълнителният директор на Fonterra Лукас Парависини.

Според анализатори, платената цена на акция е близо до първоначално обявената от новозеландската компания, но общата цена на сделката, около 752 милиона новозеландски долара, е с 22% по-висока от първоначалната прогноза, което вероятно означава, че Fonterra са купили дял по-малък от 20% заради неблагоприятната курсова разлика и поевтиняването на новозеландския долар напоследък.

Цената, която купувачът плаща, е в горния край на диапазона в който се търгуваха акциите на Beingmate в последната година – 12-18 юана.

Fonterra плаща висока цена, в опит да повиши присъствието си на китайския пазар на брандирани бебешки храни, който се оценява от Euromonitor на около 18 милиарда долара за 2014, предвид това, че много мултинационални компании инвестират здраво, а очакванията са търсенето да нараства, казва анализаторът на Forsyth Barr Джеймс Басканд.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »