Мексико сложи край на 25-годишната си инвестиция в Repsol

04 юни 2014 - 15:50 |   Прочетена (858) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Мексиканската национална петролна компания Pemex е продала по-голяма част от дела си в испанската Repsol за 2.09 милиарда евро (2.9 милиарда долара), като по този начин слага край на партньорство продължило четвърт век, като с хода си освобождава кеш, който да инвестира в собствените си операции, пише Ройтерс.

Излизането на Pemex, като един от трите най-големи акционера в испанската петролна група, сложи край на взаимоотношения, които се обтегнаха в последните години, заради несъгласие по ред политики, от управлението на испанската група, до справянето на ситуацията с аржентинския бизнес.

Продажбата стана и пет дни преди първата визита на мексиканския президент Енрике Пеня Нието в Испания и във време, когато латиноамериканската страна отваря енергийния си сектор за частни инвестиции за първи път от 1938.

Pemex е продал днес 7.86-процентовия си дял в Repsol на неспецифицирана група инвеститори, при цена от 20.1 евро, или 3.7% отстъпка спрямо цената на затваряне от вчера.

Отделно, вчера HSBC Holdings декларира, че делът й в испанската петролна компания е нараснал до 5.37%, което превръща банката в четвъртия най-голям акционер след испанската банка CaixaBank, строителната компания Sacyr и сингапурския хонд Temasek.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »