Apple купи Beats, в най-голямата придобивка в историята си

29 май 2014 - 08:28 |   Прочетена (592) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

Apple подписа договора с който реализира най-голямото придобиване в историята си, за 3 милиарда долара, купувайки Beats Electronics, в сделка, която преоформя пейзажа в музикалната индустрия и дава на компанията още мощ при дигиталното излъчване на музика, пише Файненшъл таймс.

Новината за сделката изненада анализаторите в музикалния и технологичния сектор, когато бе обявена по-рано през месеца, защото тя е в разрез с дългогодишната практика на Apple да не купува готови компании, а сама да разработва технологичните си продукти.

По време на подписването на договора изпълнителният директор Тим Кук подчерта важността на музиката за компанията, визирайки успеха на iPod, с който бе сложено началото на серия от иновативни устройства.

„Сделката е изцяло свързана с музиката”, коментира в интервю за Файненшъл таймс Кук, добавяйки, че съоснователите на Beats Джими Йовайн и хип-хоп легендата Доктор Дре, са „сродни души”. Йовайн и Доктор Дре се присъединяват към Apple, като част от сделката.

„Познаваме се с тях от доста време. Минахме от излизания, до сериозно ходене... до брак”, казва Тим Кук.

Сделката ще бъде реализирана в кеш и акции, като паричната й част е за 2.6 милиарда долара, а тази в акции за 400 милиона. Очаква се сделката да бъде финализирана до септември тази година, като подлежи на регулаторно одобрение.

Кук подчертава важността на услугата за излъчване на музика на Beats. Абонаментната услуга на Beats стартира през януари, с ударение върху личния музикален подбор, а не върху плейлисти.

„Имаме услуга за излъчване на музика, която според нас е първата, която уцелва правилния подход”, казва Кук – „Те са имали усета да разберат, че личният подбор е много важен... смятам, че заслужават 6+”.

Beats е много по-добър от конкурентните услуги за излъчване на музика, смята Кук.

„Повечето от тях не са нищо повече от случаен набор парчета, събрани заедно”.

Основаната през 2008 Beats прави по-голямата част от печалбата си от колони и слушалки, като последните са много популярни сред музикантите и спортните звезди. Този бизнес генерира на компанията приходи от 1.1 милиарда долара през 2013.

Кук разкрива, че през първото тримесечие приходите на Beats са нараснали с над 30%. Beats Music е привлякла над 250 000 абонати от старта си през януари. Beats Music може да се ползва само в САЩ и изостава от Spotify, която има над 10 милиона потребители по света.

Кук сочи, че услугата ще бъде изкарана и на други пазари.

„Когато комбинирате направеното от Beats с постигнатото от Apple... това, което наистина ни въодушевява е това, което двете компании могат да направят заедно”.

Йовайн казва, че Beats Music ще бъде подобрена от партньорството си с Apple. “В момента сме на 20% от това, което искаме да сме. Как ще реализираме качеството, което искаме? Отговорът е Apple.”

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

ск
01 юни 2014 - 19:08
1
P/S=3/1,1=2,7
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »