Premier Oil е отхвърлила две оферти на Ophir Energy за сливане

28 април 2014 - 09:04 |   Прочетена (798) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Premier Oil е отхвърлила две оферти на Ophir Energy, която иска сливане, което би създало група за петролен добив за 5 милиарда долара, съобщи Ройтерс, като се позовава на свои източници.

Последното предложение, което е било за сделка изцяло в акции, е било отхвърлено единодушно от борда на  Premier, тъй като офертата е била счетена за стратегически неподходяща, според източник на Ройтерс, пожелал анонимност.

Комбинирането на бизнеса на Premier и Ophir би създало фирма, оперираща от Източна Африка до Азия и Фолкландските острови. Тя би станала петата по големина компания за добив на петрол, листвана на борсата в Лондон, след BP, Shell, BG и Tullow Oil.

Сънди Таймс, който първи съобщи новината за преговорите, сочи, че двете компании вероятно ще направят изявление по-късно днес до борсата в Лондон.

Ophir, оглавявана от бившия банкер от Goldman Sachs Ник Купър, е направила първата си оферта през февруари, дни след като Premier обяви, че изпълнителният им директор Саймън Локет се оттегля, след девет години начело на компанията.

Акциите на Premier скочиха след новината за напускането на Локет, когото акционерите държаха отговорен за постоянното понижаване на прогнозите за добива през 2013 и разочароващите прогнози за тази година.

Premier, която има пазарна капитализация от 1.72 милиарда лири, е основана през 1934 в Шотландия, като Caribbean Oil Company, като основният й фокус е бил търсенето на петрол и газ край Тринидад.

Ophir, която има пазарна капитализация от 1.44 милиарда лири, се качи на борсата в Лондон само преди три години, а през 2012 акциите й скочиха рязко, след като компанията обяви откриването на значителни газови залежи в Танзания.

Етикети:

,

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »