Advent и Bain купуват скандинавска компания за разплащания за 3.1 милиарда долара

24 март 2014 - 11:42 |   Прочетена (475) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Advent International и Bain Capital LLC, двете бостънски фирми за дялови инвестиции, и датският пенсионен фонд ATP договориха покупката на скандинавската компания за разплащания с кредитни карти Nets Holding A/S, за сумата от 17 милиарда крони (3.1 милиарда долара).

Фирмите ще платят по 92.37 крони в акции и кеш на собствениците на Nets и ще получат дивиденти за по 2.7 крони на акция за 2013, съобщи базираната в Балеруп, Дания компания. Nets в момента е собственост на няколко скандинавски банки, сред които Danske Bank A/S, Nordea Bank AB, DNB ASA и датската централна банка.

Advent и Bain съвместно притежават компанията за обработка на транзакции с кредитни карти WorldPay Ltd., която купиха през 2010 от Royal Bank of Scotland Group Plc.

Nets им дава бизнес, който обслужва 33 милиона карти за разплащания и работи с над 260 банки в Дания, Норвегия, Швеция, Финландия и Естония.

 “Уверен съм, че намерихме високо квалифициран собственик на Nets в лицето на консорциума от Advent International, ATP и Bain Capital, който балансира силната местна експертиза с широкомащабен глобален опит в сектора на разплащанията”, коментира председателят на борда на Nets Петер Любекер.

Фондовете за дялови инвестиции традиционно използват пари от пенсионни и попечителски фондове с мандат да купят компании до пет-шест години, след това ги продават и връщат парите с печалба, след десетата година. Подобни фирми обикновено запазват 20% от печалбата от инвестицията, припомня Блумбърг.

Тези фирми обявиха придобивания за 140.7 милиарда долара тази година, при придобивания за 101 милиарда долара за същия период на миналата.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »