Бъфет излезе от 40-годишната инвестиция в Graham, сдоби се с тв канал

12 март 2014 - 17:07 |   Прочетена (1024) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Berkshire Hathaway постигна договорка за покупката на телевизионна станция в Маями и собствени акции, в сделка за 1.1 милиарда долара, при която се разделя с акции на Graham Holdings, които Уорън Бъфет държи вече повече от 4 десетилетия.

 Berkshire ще върне 1.6 милиона акции на Graham, бившия издател на Washington Post, в замяна на телевизионната станция WPLG TV, както и количество акции на Berkshire и кеш, които ще бъдат точно специфицирани по пазарната цена в деня на сключване на сделката, съобщиха компаниите днес.

Сделката оценява телевизионната станция на 364 милиона долара, се посочва в регулаторното заявление от днес.

С договора Бъфет излиза от една от най-успешните си инвестиции и преоформя отношението си с бизнес, с който имаше дълбоки лични връзки. През 1973, той купи акциите в Graham, компания, която по онова време носеше името Washington Post Co., за 11 милиона долара, а по-късно бе съветник и близък приятел с изпълнителния директор на компанията, Катрин Греъм, която почина през 2001. Бъфет бе в борда на компанията два мандата, като се оттегли през 2011.

„Това е взаимно благоприятна транзакция и за двете страни”, коментира Бъфет в изявление – „Въпреки че транзакцията ще намали значително дела ни в Graham Holdings, адмирациите ни към мениджмънта не са намалели”.

Berkshire разкри още миналия месец, че води преговори за излизане от инвестицията си в Graham, в сделка в която няма да плаща данъци. В онзи момент компанията държеше 1.73 милиона акции на Graham, или около 28% от капитала.

В портфолиото от ценни книжа на Graham пък, има акции на Berkshire за 444 милиона долара.

 Сделката ще направи Graham по-зависима от образователния си бизнес Kaplan, който има по-трудно прогнозируемо бъдеще, отколкото телевизионния бизнес. Тя означава и че Бъфет ще спре да е големият акционер в команията.

„Да нямаш повече Berkshire Hathaway като основен акционер е голяма загуба. Това е гаранция, която вече не съществува”, коментира Чарлз де Воу, инвестиционен директор на International Value Advisers LLC, която държи акции на Graham.

Graham Holdings промени името си миналата година, след като продаде Washington Post на изпълнителния директор на Amazon.com Джеф Безос.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »