Арабски инвеститор купува турския производител на айрян Yörsan

21 януари 2014 - 16:23 |   Прочетена (1995) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Базираната в Дубай компания за дялови инвестиции Abraaj купи мажоритарен дял в четвъртата по големина турска млекопреработвателна компания, въпреки политическите и икономическите проблеми в южната ни съседка.

Abraaj, основана от пакистанския бизнесмен Ариф Накви, инвестира в Yörsan Group съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), като в същото време семейството на основателите на компанията Йорюк ще запази миноритарен дял.

Сделката оценява производителя на айрян на 300 милиона долара, в т.ч. с дълговете, съобщава Файненшъл таймс.

Инвестицията идва след покупката от Abraaj на Fan Milk International, най-големия производител на замразени млечни продукти в Западна Африка, купена от френската Danone за над 300 милиона долара през октомври.

Компанията от Дубай разширява фокуса си извън арабския свят, след придобиването на фонд мениджъра Aureos през 2012. Yörsan е осмата й инвестиция в Турция.

Управителният директор на Abraaj, Омар Сайед казва: „Yörsan е утвърдена и уважавана марка в турския млечен сектор. Вярваме, че компанията има страхотен потенциал бързо да стане пазарен лидер в сегмента на млечните продукти с висока добавена стойност“.

Yörsan произвежда сирене, кисело мляко, айрян и пресни млека. Арабският инвеститор прогнозира, че компанията е „силно позиционирана да се възползва от ръста в търсенето на пакетирани продукти, благодарение на растящата урбанизация“ и заради „нарастващия дял на организираната търговия“.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »