Бъфет натрупа позиция за 3.8 милиарда долара в Exxon Mobil

18 ноември 2013 - 11:27 |   Прочетена (1117) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Berkshire Hathaway Inc. отчете натрупването на дял в Exxon Mobil Corp, при оповестяването на последните инвестиции от компанията до регулаторите. Покупките бележат най-голямата инвестиция на компанията на Уорън Бъфет от тази в International Business Machines (IBM) през 2011.

Ръководеният от Бъфет конгломерат притежава 40.1 милиона акции на Exxon към 30 септември, сочи базираната в Омаха, Небраска компания в регулаторното си заявление.

Най-голямата петролна компания в света отчете ръст от 2.2% в петък, като приключи търговия на 33-годишен връх. При цената на затваряне от петък делът на Berkshire има стойност от 3.8 милиарда долара.

Berkshire се облагодетелства тази година, благодарение на това, че акциите на компаниите в които конгломератът инвестираше, поскъпваха, заедно с пазара като цяло.

83-годишният Бъфет следи отдавна Exxon и влиза и излиза от позицията, като за последно държеше акции на базирания в Ървайн, Тексас петролен производител през 2011.

Според неговото виждане, Exxon Mobil “е подценен и е до голяма степен пренебрегнат от пазара“, коментира Дейвид Кас, професор в Robert H. Smith School of Business на Университета в Мериленд – „Той познава компанията. И я познава добре.“

Тази година акциите на Exxon отчитат ръст от 7.7%, като изостават значително от темпа на поскъпване на по-широкия борсов индекс Standard & Poor’s 500.

Около три четвърти от инвестицията в Exxon са натрупани през тримесечието, приключило с 30 юни. Berkshire поиска конфиденциално третиране през август, по отношение на оповестяването на детайлите по портфолиото си за второто тримесечие. Регулаторът в САЩ понякога позволява на компаниите да отлагат оповестяването, за да предотвратят „имитатори“ да повтарят инвестиционните им ходове.

Ефективна добивна компания

Exxon, чийто корени датират от 1880-те и компанията на Джон Д. Рокфелер Standard Oil Trust, е сред най-ефективните световни енергийни производители, като харчи 19.27 долара за откриването на барел петрол (по данни на Блумбърг за 2012).

В сравнение, при Chevron Corp. разходите са 21.48 долара, а при базираната в Лондон BP Plc 22.66 долара.

Exxon увеличи през третото тримесечие производството си на петрол и природен газ с 1.5%, като спря двугодишна тенденция на спадащ добив. Нетната печалба през периода падна с 18%, до 7.87 милиарда долара, тъй като растящите цени на петрола, които помагат на добивния бизнес на компанията изстискаха маржовете при рафиниращия.

Бъфет има и успехи и провали при инвестициите си в петролни компании, като голямото разочарование бе през 2009, когато Berkshire обяви най-тежката си тримесечна загуба от две десетилетия, заради отписвания при петролния гигант ConocoPhillips. Бъфет призна, че е направил огромна грешка, като е инвестирал в компанията, при цени на петрола, които бяха близо до исторически пик.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »