Милиардерът Сон „захапа“ офертата на Dish за Sprint Nextel

13 май 2013 - 11:09 |   Прочетена (672) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Изпълнителният директор на SoftBank Corp Масайоши Сон поднови атаките си срещу Dish Network, конкурентите му в битката за покупката на Sprint Nextel, като заяви, че сателитна компания с мобилен оператор не „се връзват“.

„Не помага особено, ако пуснеш футболен играч в бейзболен тим. Няма синергия между сателитния и мобилния бизнес“, казва в интервю за Блумбърг Сон.

 Директорът на SoftBank, чиято компания притежава и бейзболния Фукуока Софтбанк Хоукс, бе в Ню Йорк в последните дни, за среща с инвеститори в Sprint, в опит да изгради подкрепа за 20.1-милиардната си оферта за компанията.

Sprint, който е третият по големина мобилен оператор в САЩ, договори цена за продажбата със SoftBank през октомври, но миналия месец в битката навлезе и Dish, с враждебна оферта за 25.5 милиарда долара.

Сон, който е вторият по богатство японец, заяви, че офертата му предлага повече материални ползи, заради това, че двете компании -  SoftBank и Sprint могат да извлекат синергии от взаимните покупки на оборудване и мобилни телефони.

Транзакцията би спестявала средно по 2 милиарда долара на година между 2014 и 2017, а след това тази цифра ще нарасне на 3 милиарда, сочеха SoftBank в презентация.

Новосформираната компания ще може също да намали капиталовите разходи на Sprint с 32 до 36%, сочеха от SoftBank.

През последните 9 месеца SoftBank преговаря с търговците за цени и графици за доставка (на оборудване и телефони), така че да даде на борда на Sprint „много солидна“ основа за съкращенията на разходи, коментира 55-годишният Сон.

Предвид това, че Dish не са провели дю дилиджънс, техните цифри за синергиите са „пожелателни“, казва японският милиардер.

Придържане към офертата

SoftBank, третият по големина японски мобилен оператор, не възнамерява да повишава офертата, която ще бъде подложена на гласуване от акционерите през юни, казва Сон. Той очаква тя да бъде одобрена.

Приключването на транзакцията идния месец, би позволило на Sprint да се придвижи бързо по подобряването на мрежата си, а не да чака месеци за реализирането на сделката с Dish, казва Сон.

Сон се изправя срещу колегата си милиардер Чарли Ергън, президент на базираната в Ингълууд, Колорадо Dish, който сочи като предимство на офертата си по-високата й доларова стойност и собствени идеи за синергии.

Dish сочат, че могат да реализират синергии за 11 милиарда долара, тъй като слетите компании могат да намалят застъпващите се разходи при маркетинговите си екипи и в другите си бизнес подразделения.

„Мисля, че очевидно имаме по-добрата оферта за Sprint,” – заяви Ергън в петък, в конферентен разговор с анализатори, след излизането на отчета на компанията.

„Твърдя го на база на това, което виждам в последните няколко дни от презентациите на SoftBank и на синергиите, които те твърдят, че имат“.

Продажбата на куортърбекове

Dish имат и мобилни честоти, които позволяват провеждането на мобилни разговори и свързване с интернет. Сателитната компания сочи, че може да използва своя спектър, който в момента не се ползва, за да подобри мрежата на Sprint.

Dish успяха да купят честотите след дълго чакане, като те бяха част от плановете на Ергън да използва мобилния пазар, за да неутрализира свиващия се растеж при сателитната телевизия. Той изчислява, че те струват 10 милиарда долара в кеш, ако бъдат продадени.

„В крайна сметка, нуждаеш се от честоти. Ако Sprint не ги използва, те могат да бъдат продадени на някой от конкурентите му“.

„Имат възможност да вкарат нашия честотен спектър в бизнеса си. Но ако не го направят, този спектър може да подпомогне в някаква форма Sprint, нали? Единственото, което мога да ви кажа е, че когато футболен отбор има двама страхотни куортърбека, той никога не продава единия в отбор от същата дивизия, защото ще трябва да играе срещу него“.

Сон обаче твърди, че спектърът на Dish не е ценен, защото не работи на настоящите устройства. Федералната комисия по комуникации също ще трябва да даде одобрение, за да може честотата да се ползва от Sprint. Лицензите за честоти обикновено се издават само на нови участници на безжичния пазар, така че няма никаква гаранция, че Sprint изобщо ще може да ги използва, казва Сон.

Крава в Манхатън

„Това е като да вкараш крава в апартамент в Манхатън. Разходите по отглеждането й ще са доста големи“.

Бордът на Sprint се опасява и от способността на Dish да се добере до финансиране, с което да реализира сделката, както и от количеството дълг, което ще поеме в резултат новосформираната компания.

Директорите в Sprint също са поставили въпроса как точно ще бъдат реализирани обещаваните от Dish съкращения на разходи и синергии, казва източник близък до борда пред Блумбърг.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »