Германската Bayer купува щатски производител на контрацептиви

29 април 2013 - 14:34 |   Прочетена (890) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Германската Bayer AG договори покупката на щатския производител на контрацептиви Conceptus за 1 милиард долара, опитвайки се да укрепи позицията си на най-големия световен доставчик на продукти за дамското здраве, пише Ройтерс.

Bayer, ще отправи търгово предложение за придобиването на всички акции на Conceptus, при цена от 31 долара за всяка, в оферта договорена с мениджмънта на Conceptus, съобщи базираната в Леверкузен компания днес.

Това е премия от 19.7% спрямо цената на затваряне на акциите на щатското дружество от петък и означава, че сделката става при 30 пъти прогнозираната за тази година EBITDA (печалбата преди лихви, данъци и амортизации) на Conceptus.

В момента акциите на водещите глобални компании от сектора на Conceptus, се търгуват при средно 9 пъти EBITDA.

Подразделението на Bayer за женски здравни продукти реализира продажби за 3.15 милиарда евро миналата година, от продукти сред които противозачатъчните хапчета Yasmin и вътрематочното устройство Mirena.

„Нашият опит в гинекологичата област комбинирана с експертността ни при продажбите и дистрибуцията ще помогнат за допълнително развиване на бизнеса на Conceptus“, казва Андреас Фибих, директор на подразделението на Bayer HealthCare Pharmaceuticals.

Conceptus, която произвежда устройства, които се поставят във фалопиевите тръби, като траен, нехормонален контрацептив, имаше коригирана EBITDA от 28.2 милиона долара за миналата година, при приходи от 141 милиона долара.

Изпълнителният директор на Bayer Марийн Декерс си спечели славата на успешен мениджър по отношение на придобиванията, откакто пое поста през 2010, като сделката за Conceptus, която се очаква да бъде финализирана до средата на годината, е поредната при която той купува малък до среден бизнес.

Миналия септември компанията купи и бизнеса на Teva с ветеринарна фармацевтика в САЩ, за 145 милиона долара, след като преди това бе купен AgraQuest, разработчик на бактерия, която се бори с болести по растенията, за 425 милиона долара.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »