Канада одобри мултимилиардните сделки за Nexen и Progress Energy

08 декември 2012 - 13:29 |   Прочетена (506) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Канадският премиер Стивън Харпър одобри офертата от 15,1 милиарда долара на Cnooc за Nexen и офертата от 5,2 милиарда канадски долара на малайзийската Petroliam Nasional Bhd за друга канадска енергийна фирма - Progress Energy Resources Corp.

Сделката на базираната в Пекин Cnooc е най-голямото придобиване, осъществявано някога от китайска компания, по данни на агенция Блумбърг.

Тя дава на контролираната от китайската държава компания дял в най-големия проект за добив на нефт от петролни пясъци в Канада и най-голямата позиция в петролното поле Бъзард, в британската част на Северно море.

Китай се опитва да си осигури енергийни резерви по цял свят, в опит да гарантира търсенето на втората по големина световна икономика, която имаше дял от 50% в ръста в търсенето на петрол през 2011, по данни на щатската Администрация по енергийна информация.

Харпър, който определя Канада като нарастваща енергийна суперсила, определи като приоритет диверсифицирането на енергийния износ – и продажбите на повече ресурси към Азия и по-малко към САЩ.

„Важно е да имаме яснота по това - не само по канадските отношения с някои световни суперсили, но също и по навременното разработване на тези толкова важни ресурси“, коментира Робърт Гил, портфолио мениджър на базираната в Торонто Aston Hill Financial.

Тестване на способностите на Харпър

Двете оферти тестваха способностите на Харпър да балансира между нуждите от запазване на икономическите отношения с азиатските нации, с това да не бъдат допускани да получат твърде голямо влияние върху третите по големина световни петролни резерви.

„Изразявам удоволетворението си от това, че Канада приветства инвестицията ни“, казва в изявление Уан Йълин, председател на борда на Cnooc.

Сделката е от „дългосрочна икономическа полза за Калгари, Албърта и Канада. Нашата компания също ще се облагодетелства, като добави впечатляващите активи на Nexen и страхотни служители за глобалните ни операции“.

Въпреки одобрението на сделката, Харпър заяви, че повече няма да позволи държавни компании да купуват контролни дялове в проекти за добив на нефт от петролни пясъци, освен при „извънредни обстоятелства“.

Трудни решения

„Това бяха трудни решения, които отразяват цялостното виждане на канадците“, коментира Харпър. Канада разчита на износа, който е една трета от брутния й вътрешен продукт, а енергийният експорт е една четвърт от въпросния износ.

„От перспектива на индустрията, това е перфектно решение“, казва Джон Стивънсън, който управлява 2,7 милиарда канадски долара във First Asset Management Inc. „Получавате ползата от търпеливо отплащане на инвестицията за инвеститора и запазването на контрола за Канада, което е проблемът, който вълнуваше повечето канадци“.

Канада реално патронизира сделките с  Cnooc и Petronas, коментира Стивън Уортли, партньор в правната McMillan LLP.

„В същото време, правителството сигнализира, че ще има по-тежки стандарти за бъдещи сделки, когато има опасност от потенциална концентрация от чужди държавни компании“.

Снимка © Syncrude Canada

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »