Третият по големина японски телеком преговаря за щатската Sprint Nextel

11 октомври 2012 - 18:02 |   Прочетена (493) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Softbank, третият по големина японски мобилен оператор, води преговори за покупката на мажоритарен дял в щатската Sprint Nextel за сумата от 12,8 милиарда долара, предава Ройтерс, като се позовава на свои източници. Новината бе разпространена и от Файненшъл Таймс.

Самата японска компания заяви, че не коментира „спекулации“.

„Не сме обявявали нищо. Не коментираме спекулации“, се казва в официално съобщение.

Sprint Nextel, чиято пазарна капитализация бе 15,12 милиарда долара, при цената на затваряне от вчера, е третият по големина щатски мобилен оператор, и има над 56 милиона потребителя към края на юни.

Кевин Роу от Roe Equity Research изчислява, че Softbank предлагат по 6,4 долара за акция от щатската компания, което е премия от 27% спрямо цената на затваряне от вчера.

Softbank води преговори с няколко банки за финансирането на придобиването, коментира източникът на Ройтерс.

Softbank, основана от втория по богатство японец, Масайоши Сон, бе първият мобилен оператор в Япония, който предлагаше iPhone.

Миналата година компанията изгуби този монопол, когато конкурентът KDDI също започна да предлага устройствата. Softbank е изправена срещу изключителна конкуренция на родния пазар срещу KDDI и пазарния лидер NTT Docomo.

Компанията се разрасна от дистрибутор на софтуер преди 30 години до телекомуникационна група с широки операции, струваща повече от 40 милиарда долара. През 2006 тя придоби Vodafone Japan.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »