Sportingbet продава ключовия си турски бизнес, става апетитен за придобиване

01 август 2011 - 09:31 |   Прочетена (1016) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Sportingbet потвърди, че възнамерява да се раздели с нерегулирания си турски бизнес, ход който може да разчисти пътя за придобиване на стойност  600 милиона паунда от Ladbrokes.

Предвид факта, че двете компании водят сериозни преговори за стойността на специализираната в онлайн залаганията компания, продажбата или лицензирането на турския бизнес на Sportingbet се счита от специалистите за премахването на предпоследното препятствие пред Ladbrokes, преди отправянето на оферта на стойност 80 до 90 пенса за акция.

В петък Sportingbet излезе с официално прессъобщение до борсата в Лондон, във връзка с нарастването на слуховете, провокирани от статия в лондонския Times за евентуалното разделяне с турския бизнес на компанията (който съставлява 15% от общите приходи). В него изпълнителният директор Анди МакАйвър (на снимката) потвърди:

„Компанията потвърждава, че като част от дългосрочната си стратегия за увеличаване на приходите си от регулирани пазари, в момента предприема стратегически преглед за оценка на опциите при турскоезичния си бизнес. Този преглед може да доведе до излизане от бизнеса“

Sportingbet влезе за първи път на турския пазар през 1998, чрез маркетингово споразумение с тогавашния собственик на Superbahis.com, Maslin Properties. През 2007 година, обаче, турските власти прокараха закон, който реално постави извън закона онлайн хазартните оператори, извън държавната IDDAA.

В същата година Sportingbet купи онлайн бизнеса на Maslin за 3,5 милиона долара. Няколко месеца по-късно, докато пребиваваха на ваканция в страната, двама служители на Sportingbet бяха арестувани от турските власти, въпреки че в последствие не им бяха повдигнати обвинения.

Анализаторът Джеймс Холинс от Evoluition Securities коментира, че новината за оттеглянето от Турция, е индикация за това, че „Sportingbet предприема разумен и директен подход за решаване на турския проблем“, който предлага „големи и сигурни доходи, но е недолюбван от пазарите“

Холинс, който дава препоръка „купувай“ за акциите на Sportingbet добавя:

„Една потенциална продажба, може да доведе, според нас, до изненадващо силни парична инжекция, вероятно в трицифрен размер (б.р – т.е 100 и повече милиона паунда). Това – първо, ще реши турския проблем, второ, ще подобри паричната наличност, трето, ще увеличи вероятността за оферта от страна на Ladbrokes и четвърто, ще доведе до ръст в цената на акциите“
Sportingbet наскоро договори условията за придобиването на австралийския онлайн букмейкър Centrebet, като финализирането на сделката ще увеличи дела на регулирания бизнес на компанията до 33%. Регулирането на два от ключовите пазари на които компанията оперира – Испания и Гърция ще вдигне този процент до 60, но гръцкият законопроект в момента „виси“, тъй като депутатите не могат да постигнат съгласие, спорейки че при настоящия му вид законът противоречи на правото на ЕС.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »