Бъфет: Никога не вземайте кредит за покупка на акции

26 февруари 2018 - 11:43 |   Прочетена (5286) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Уорън Бъфет вярва, че инвеститорите трябва да избягват да вземат заеми за покупка на акции, с цел да подобрят представянето си на борсата.

„Оракулът от Омаха“ обяснява опасностите от използването на дълг и ливъридж, в годишното си писмо до акционерите за 2017 година, оповестено през уикенда.

"Самият Berkshire, дава добър пример за това как факторът на случайността при цените в краткосрочен план може да замъгли дългосрочния растеж на стойността. За последните 53 години, компанията изгради стойност, като реинвестираше печалбите си и остави магията на сложната лихва да проработи. Година след година, се движим напред. Въпреки че акциите на Berkshire са преживявали значителни спадове.“

Инвеститорът споделя данни в писмото, които показват, че цената на акциите на Berkshire Hathaway е губила между 37 и 59% от стойността си многократно, през последните пет десетилетия.

„Това е най-силният аргумент, който имам срещу използването на кредит за покупка на акции. Просто няма как да предвидиш колко могат да паднат акциите в краткосрочен план. Дори, ако взетият от вас кредит е малък и позициите ви не са в непосредствена заплаха от сриващия се пазар, съзнанието ви може спокойно да бъде разтърсено от страховитите заглавия и безкрайните коментари. А неспокойният ум не взема добри решения“.

Бъфет прогнозира, че цените на акциите на компанията ще се сринат със същите темпове в някакъв момент в идните 53 години.

„Никой не може да прогнозира кога това ще стане. Светофарът във всеки един момент може да светне от зелено в червено, без да мине през жълто. Когато дойдат големите сривове, обаче, те водят със себе си изключителни възможности за тези, които не са осакатени с кредити“.

Легендарният инвеститор споделя в тази връзка стих от поемата от 1895 година „Ако“, на британския нобелов лауреат Ръдиард Киплинг, за да подчертае инвестиционния му урок:

„Ако можеш да пазиш ума си, когато всички около теб губят своя…

Ако можеш да чакаш и да не се умориш от чакане…

Ако можеш да мислиш – и не правиш мислите си своя цел…

Ако можеш да вярваш на себе си, когато всички хора се съмняват в теб…

Твоя е Земята и всичко, което е на нея“.

Бъфет развенчава мита, че облигациите са по-нискорискова инвестиция в дългосрочен план. Той препоръчва на инвеститорите да останат в акции, заради негативното отражение, което инфлацията дава на покупателната способност на облигациите.

„Искам бързо да подчертая, че във всеки един момент, ден, седмица и дори година, акциите ще са рискови, доста по-рискови от краткосрочните щатски ДЦК. С удължаването на инвестиционния хоризонт, обаче, диверсифицираното портфолио от щатски акции става прогресивно по-безопасно от ДЦК-тата, стига акциите да са купени при добри съотношения на печалбата, в сравнение с настоящите лихвени нива. Ужасяваща грешка за инвеститори с дългосрочен хоризонт, в т.ч. пенсионни фондове и спестовни домакинства, е да мерят риска на портфолиото си по съотношението на акции и облигации. Често дори висококачествените облигации в инвестиционното портфолио увеличават риска си“.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »