Бъфет очаква Berkshire да продължи да генерира значителни инвестиционни печалби

25 февруари 2017 - 22:33 |   Прочетена (11357) |   Препоръчай (1) |   Коментари (1)

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет публикува днес очакваното с интерес от инвестиционната общност годишно писмо до акционерите, в което Оракулът от Омаха обяснява на акционерите, че инвестиционните печалби на холдинговата му компания ще са „значителни“ в следващите години и че щатската икономика ще продължи удивителния си растеж.

Базираният в Омаха, Небраска конгломерат отчете ръст в нетната печалба до 6.29 милиарда долара за четвъртото тримесечие на 2016, при 5.48 милиарда долара за същия период на предходната година. Инвеститорите четат внимателно писмото всяка година, за да видят размишленията на Бъфет върху отделни сектори, както и за мнението му за цялостното й състояние.

„Нашите очаквания са, че инвестиционните ни печалби ще продължат да са значителни... и това ще ни снабди със значителни средства за финансиране на покупката на бизнеси“, пише Бъфет в писмото.

„Страхотният екип от оперативни изпълнителни директори на Berkshire същевременно ще се фокусира върху повишаването на печалбите на индивидуалните бизнеси, които управляват, което понякога ще им позволи да растат чрез придобивания“.

86-годишният инвеститор, заедно с 93-годишния му партньор, Чарли Мънгър, от десетилетия формират динамично дуо, което превърна Berkshire в разпознаваем за цяла Америка корпоративен гигант. Бъфет пише, че партньорството в някои моменти ще дава не толкова високи дивиденти, но ще остане бляскаво.

„В някои години, ръстовете в базовите ни печалби ще са слаби, понякога, макар и рядко, обаче, касовият ни апарат ще гръмва звучно. Чарли и аз нямаме магичен план за добавяне на печалби, освен плана да мислим мащабно и да се подготвим психически и физически да действаме бързо, когато изникнат възможности“ – пише още Бъфет.

„На всяко десетилетие или повече, тъмни облаци се появяват на икономическото небе, и за кратко от тях ще вали злато. Когато се появят подобни валежи, е задължително да тичаш навън и да носиш леген, а не чаена лъжица. И ние го правим“.

Бъфет, който открито поддържаше в кандидатпрезидентската кампания Хилъри Клинтън, се въздържа от критики към новия президент, Доналд Тръмп, за разлика от доста от известните имена на Уолстрийт.

Той, обаче, се изказва позитивно за емигрантите, сегмент от населението, който бе под прожекторите в последните седмици. Тръмп се опитва да спре нелегалните емигранти и издаде скандален указ за забрана на пътуванията до САЩ на граждани от седем държави.

„Американците имат комбинация от човешка изобретателност, пазарна система и вълна от млади и талантливи емигранти и върховенство на закона, което да носи изобилие, за каквото нашите предци не са и мечтали“, пише легендарният инвеститор.

„Това създаване на блага ще увеличи богатството на нашите наследници далеч напред в бъдещето. Да, трупането на богатство ще спира за известни кратки периоди от време. Но не може да бъде спряно“.

„Ще повторя нещо, което съм казвал и очаквам да казвам и в бъдещите години: Бебетата, родени в САЩ днес са най-щастливото поколение в историята“.

Бъфет хвали и страхотното представяне на американската икономика. От 1965 година насам Berkshire отчита средна годишна доходност от 19%, нещо, което според Бъфет се дължи на свободния пазар, който е създал просперитета в страната.

„Нашите опити значително да увеличим печалбите на Berkshire ще бъдат подпомогнати, както бяха през целия период на управлението ни, от динамиката на икономиката на САЩ. Една дума описва постиженията на нашата икономика: чудодейно“.

Етикети:

Реклама

Коментари »

бъфет
22 март 2017 - 11:14
1
Лицемер
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »