Кен Моулис спечели консултантския мандат за IPO-то на мастодонта Aramco

08 февруари 2017 - 11:30 |   Прочетена (8820) |   Препоръчай (3) |   Коментари (2)

Moelis & Co спечели консултантския мандат за първичното публично предлагане на Saudi Aramco, съобщи “Файненшъл таймс”, като цитира свои източници. Това е най-големият успех в историята на базираната в Ню Йорк независима консултантска компания.

Спечелването на мандата е удар за бутиковата инвестиционна банка, основана от Кен Моулис в пика на глобалната финансова криза, през 2007.

Саудитските власти се надяват да превърнат държавната петролна група в най-голямата публично търгувана компания в света, чиято капитализация се очаква да е около 2 трилиона долара.

Близки до процеса по първичното предлагане обясняват, че продажбата на 5-процентов дял от гиганта ще стане догодина, като е възможно саудитците да решат да продадат и по-висок дял.

Предлаганото IPO е в центъра на амбициозната стратегия на полагащия огромни реформаторски усилия втори престолонаследник, Мохамед бин Салман, който като част от промените дори предприе мащабна приватизационна програма, в опит да повиши заетостта и да диверсифицира икономиката на страната, извън петролния сектор.

Рияд се надява да използва приходите от публичното предлагане за инвестиции в други сектори. Високопрофилни банки и консултантски компании се надпреварваха да си гарантират работата по IPO-то още откакто миналата година саудитците обявиха за намеренията си.

Етикети:

Реклама

Коментари »

.
15 февруари 2017 - 14:31
1
кронопринц
.
17 юни 2017 - 21:07
2
Небостъргача е като ренде ?
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »