Бъфет се надява да доживее 100, за да види как Geico е автозастраховател №1

28 февруари 2016 - 19:59 |   Прочетена (2768) |   Препоръчай (3) |   Коментари (2)

Уорън Бъфет използва в събота годишното си писмо до акционерите на Berkshire Hathaway като платформа за яростна защита на агресивния си инвестиционен партньор и на обвиняваната в диксриминация дъщерна компания, строяща мобилни жилища.

Това се случи в момент, когато базираният в Омаха, Небраска конгломерат отчете поредната си колосална печалба.

Бъфет, който е третият по богатство човек на планетата, взе отношение и по темите от президентската кампания в САЩ, като критикува кандидатите, съмняващи се в икономическото бъдеще на страната, заявявайки, че „страшно грешат“, очевиден удар по Доналд Тръмп, чиято кампания сред републиканците, недолюбвани от Бъфет, набира все по-голяма популярност.

Бъфет, който подкрепя кандидата на демократите Хилъри Клинтън, повдига в писмото и тема, близка до проблематиката на демократите, глобалните климатични проблеми, като заявява, че това е „голям проблем за планетата“, но не и за бъдещето на Berkshire.

85-годишният Бъфет отново не дава яснота по въпроса с наследяването му, като заявява, че очаква да е начело на компанията и когато е на 100.

Базираната в Омаха компания отчете печалба от 24.08 милиарда долара, или ръст от 21%, докато оперативната печалба расте с 5%, до рекордните 17.36 милиарда долара.

Печалбата само през четвъртото тримесечие расте с 32%, а оперативната печалба за четвъртото тримесечие скача с по-висок от очакваното темп, 18%.

Berkshire притежава близо 90 бизнеса, в области като застраховането, железниците, енергетиката, храните и имотния сектор. Състоянието на самия Бъфет е 62.1 милиарда долара, по данни на списание Forbes.

Но Бъфет има и критици и използва около 10% от близо 18-те хиляди думи в писмото в защита на 3G Capital, бразилската фирма с която конгломерата владее Kraft Heinz, както и в защита на дъщерната си компания Clayton Homes.

Много акционери поставят под въпрос съвместимостта на Бъфет с 3G, известният със съкращенията на разходи фонд мениджър, оглавяван от бразилския милиардер Жорже Пауло Леман.

Berkshire и 3G обединиха усилия през 2013, при покупката на H.J. Heinz, която миналата година бе слята с Kraft Foods. Бъфет финансира и воденото от 3G сливане на Burger King с канадския производител на понички Tim Hortons, в резултат на което бе създадена Restaurant Brands International. След въпросните сливания, 3G съкрати хиляди работни места.

Бъфет отбелязва, че въпреки че с 3G „следват различни пътища при управлението на бизнеси“, 3G е „изключително успешна и са възможни още съвместни начинания“.

„Няма по-добри партньори от Жорже и колегите му“, пише Бъфет.

Clayton пък бяха обвинени от статии на Seattle Times в „хищническо кредитиране“ на чернокожи и латиноси и дискриминационни практики, обвинения, които строителят на мобилни жилища отрича.

Бъфет нарича Clayton „внимателен кредитор“ и сочи, че компанията е избегнала регулаторни наказания, въпреки 65 щатски и федерални проверки за последните 2 години.

Мениджмънтът на компанията има „водещи в индустрията резултати“, хвали ги Бъфет.

Той не пропуска да спомене и мощта на Berkshire в генерирането на печалби и пише, че освен ако САЩ не бъде сполетяна от кибер, биологическа, ядрена или химична атака, компанията ще се справя отлично.

Бъфет отрича обвиненията на републиканските кандидати за Белия дом за тежкото икономическо състояние на страната. Той индиректно визира Доналд Тръмп, който твърди, че в икономиката има балон и се надява той да се спука до идването му на власт.

„Не искам да наследявам всичко това“, казва Тръмп.

Бъфет счита, че тези опасения са преекспонирани.

„От 240 години е страхотна грешка да залагаш срещу Америка, и сега не е моментът да започнеш. Бебетата, които се раждат в САЩ сега са най-късметлийското поколение в историята“.

Бъфет съветва акционерите да отхвърлят битката на миноритари, които искат по-детайлно оповестяване за това как климатичните промени ще засегнат бизнеса на застрахователните компании на конгломерата.

„За мен изглежда доста вероятно климатичните промени да се окажат голям проблем за планетата. Но когато гледате само от гледната точка на акционер в голям застраховател, климатичният проблем не трябва да е в списъка на тревогите ви“.

Бъфет хвали железницата BNSF и шефовете й, Мат Роуз и Карл Айс, като нарича капиталовите им разходи за 5.8 милиарда долара през 2014 за подобряване на обслужването на клиентите – „добре похарчени пари“.

Въпреки че Бъфет не споменава падащите цени на петрола в писмото, в годишния доклад за дейността на Berkshire се упоменава, че спадът в цената на суровината може да понижи печалбата на BNSF за 2016, заради понижение в обемите на превозените товари.

В доклада се споменава и загубата от 2.6 милиарда долара от инвестицията в IBM, но се посочва, че Berkshire няма намерение да продава акциите.

Бъфет хвали работата и на застрахователните директори Аджит Джаин и Тад Монтрос и определя наемането на инвестиционните директори Тод Комбс и Тед Уешлър, които управляват по 9 милиарда долара, като„един от най-добрите ми ходове“.

Комбс бе двигателят на покупката от миналия месец за 32 милиарда долара на производителя на индустриални части Precision Castparts Corp.

Бъфет отбелязва напредналата му възраст, както и тази на Чарли Мънгър, вицепрезидентът на конгломерата, който е на 92.

Но милиардерът сочи, че се надява да е наоколо на 30 август 2030, за 100-ия му рожден ден, за да обяви, че застрахователното подразделение на

Berkshire - Geico е задминало State Farm, като най-големият щатски автозастраховател.

„Отбележете си го в календара“ – казва Бъфет.

Етикети:

Реклама

Коментари »

А
01 март 2016 - 14:11
1
Загубата от Теско ?
А
01 март 2016 - 14:12
2
Бъфет счита, че тези опасения са преекспонирани.

Значи в стараната на балоните няма балон ?
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »