КЗК глоби трите електроразпределителни дружества

02 юни 2015 - 15:20 |   Прочетена (8087) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) постанови, че всяко от трите енерго разпределителни дружества - "ЧЕЗ Разпределение България" АД, "ЕВН България електроразпределение" ЕАД и "Енерго-про мрежи" АД, е извършило нарушение на  Закона за защита на конкуренцията, като са  определяли и налагали необосновано високи цени за ползване на стълбовната електроразпределителна мрежа ниско напрежение, с което се предотвратява, ограничава и нарушава конкуренцията на дефинирания засегнат пазар и се засягат интересите на потребителите.


С трите решения комисията наложи имуществени санкции в размер на 558 446 лв. на "ЧЕЗ Разпределение България" АД, 441 380 лв. на "ЕВН България електроразпределение" ЕАД и 167 256 лв. на "Енерго-про мрежи" АД. 

Предмет на производството са условията, при които ЕРП предоставят права за изграждане на електронносъобщителни мрежи върху стълбовната енергоразпределителна мрежа ниско напрежение.  Мрежата е собственост на ЕРП-тата и се използва за осъществяване на основната им дейност - разпределение на ел. енергия.

Отдаване под наем на части от нея е допълнителна дейност за ЕРП. Поддържането на мрежата е за сметка на приходите от основна дейност. Т.е. приходите от допълнителната дейност идват за сметка единствено на допълнителните разходи, които са пряко свързани с нея.

Разследването установи, че ЕРП не водят отделно счетоводство за процесната дейност. ЕРП не прилагат счетоводен модел за разпределение на разходите на такива, наложени от лицензионната дейност, и такива, които са предизвикани от отдаване под наем на стълбовната мрежа. Тези разходи се отчитат като разходи, свързани с лицензионната дейност.

КЗК стига до извода, че наемната цена е определена, без да бъдат отчетени факторите, които обективно влияят на нейния размер. Видно от представените обосновки на цената ЕРП отчитат едни и същи разходи в разходната част и на лицензионната, и на процесната дейност. Включването на разходи в цената на процесната услуга, които са част от лицензионната дейност, необосновано натоварва наемната цена с добавена стойност и естествено води до нейното увеличение. Поради това процесните цени са необосновано високи и имат експлоатативен ефект върху електронносъобщителните оператори и техните клиенти.

Решенията могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд.

От най-голямото ЕРП - ЧЕЗ веднага обявиха, че ще обжалват решението на антимонополната комисия и посочват, че не злоупотребяват с господстващо положение.

"Компаниите на ЧЕЗ в България работят изцяло в съответствие с българското и европейското законодателство, включително и антимонополното такова, и не злоупотребяват с господстващо положение", се посочва в съобщение на компанията.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »