Сделката за БТК е вписана в търговския регистър на Люксембург: БНР

20 март 2015 - 18:54 |   Прочетена (992) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

В Търговския регистър на Люксембург е вписана сделка с 43-те процента на банкера Цветан Василев в Българската телекомуникационна компания ("Виваком" АД), предава националното радио, като се позовава на свое проучване в регистъра. 

Фирмата SHCO 79 на банкера, която държи мажоритарния дял в телекомуникационното дружество, е продадена на LIC33, която твърди, че е купувач на телекома. Преди сделката в БТК акционери бяха Цветан Василев - с малко над 43%, лондонското инвестиционно звено на руската ВТБ - “ВТБ капитал”, с малко над 33%, и кредиторите на компанията.

Източник от ръководството на "Виваком", който не пожела да бъде назован, потвърди информацията за сделката, уточнява радиото.

По-рано станаха известни имената на инвеститорите от групата LIC33, която обяви, че е купила мажоритарния дял в телекомуникационната компания "Виваком". Повече информация за намеренията на групата се очаква във вторник според съобщението на официалния сайт, активиран на 16-и март. 

LIC33 е представeна като инвестиционна компания с частен капитал, която търси партньорство с развиващи се бизнеси в Европа и работи с нововъзникващи пазари и с изпаднали в затруднено положение компании. До момента обаче на сайта са представени само проектите в България.

Групата се управлява от Пиер Луврие, чийто адрес е в Париж. Луврие е белгиец с руски паспорт, чието име нашумя покрай военния завод "Дунарит". Останалите инвеститори са Брус Бауър от Лондон, Анатоли Кайро от Киев, Бертран Кавалие – френски генерал, и още един инвеститор с френско име Жан Жакобе, за който се посочва, че е дипломиран в престижни университети в Лозана и САЩ. Всички те говорят руски, някои от тях са работили в Русия и на Балканите. На сайта се съобщава, че компанията е в процес на придобиване на контролни дялове в голям телекомуникационен оператор и телекомуникационна инфраструктура, дружества в сферата на отбраната и авиацията, както и други активи в медии и агенции за недвижими имоти. Подробности не се посочват.

В съобщението на инвеститорите отпреди няколко дни се посочва, че предишният собственик на Българската телекомуникационна компания ("Виваком" АД) окончателно е продал активите срещу ангажимент купувачът да рефинансира всички дългове към различни банки на стойност близо 900 милиона евро. Поне да момента не е съобщено, че са продавани активи нито от мажоритарния собственик на БТК Цветан Василев, нито от другия голям акционер в компанията “ВТБ капитал”. 

От прокуратурата потвърдиха неофициално, че вече има списък от запорирани имоти на семейство Василеви, сред които е и собственост в Люксембург. Не е ясно обаче дали става дума за фирмата SHCO 79 или за друга фирма на Цветан Василев. От прокуратурата обаче са категорични, че не могат да спират подобни сделки, тъй като нямат право да влизат в търговски спорове.

 

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »