Печалбата на Tesco се срива с 91.9%

24 октомври 2014 - 11:54 |   Прочетена (733) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Печалбата преди данъчно облагане на британската верига супермаркети Tesco падна с 91.9% до 112 милиона лири за първото полугодие, а председателят на борда на компанията Ричард Броудбент подаде оставка.

Вчерашното оповестяване на резултатите затвърди новината за надписаната с 263 милиона лири печалба.

Компанията бе принудена да промени и прогнозите си за цялата година, заради „несигурности” около бъдещото й представяне. Цената на акциите на Tesco се срина с 6% в Лондон.

Броудбент сочи, че ще започне процес на търсене на наследник, след като стана обект на гнева на инвеститорите.

„Решението ми отразява важните принципи на отчетност, от името на борда, и ще подкрепя компанията в опита й да тегли черта под миналото и да навлезе в нова фаза на развитие”, казва той в изявление.

Осем директори на компанията бяха отстранени по-рано през годината, заради обвинения, че печалбата е надписана. Проблемът може да се задълбочи, предвид коментари на Deloitte, че „подобни практики е имало и в предишни отчетни периоди”.

„Черната дупка” в счетоводството бе открита миналия месец, след като информатор алармира новия изпълнителен директор на веригата.

Анализаторите на Shore Capital наскоро написаха, че „едва ли има друг по-разрушителен период в историята на компанията”.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »