Цената на акциите на Berkshire Hathaway мина 200 000 долара за бройка

15 август 2014 - 11:40 |   Прочетена (822) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Цената на акциите на Berkshire Hathaway мина вчера за първи път стойността от 200 000 долара за бройка, като доказателство за правотата на Уорън Бъфет да залага дългосрочно на щатската икономика.

Клас А акциите поскъпнаха вчера с 0.5% до 200 637 долара. Това е над 60 пъти повече от цената на втората най-скъпа акция, листвана в САЩ, на селскостопанската и транспортна компания Seaboard.

„Това е забележителен крайъгълен камък”, коментира биографът на Бъфет Андрю Килпатрик. „Доказва колко далеч са отишли нещата, и човек започва да се чуди и да си представя най-щурите мечти: „Докъде ще стигне това нещо?”.

Бъфет отказва да прави сплитове, по подобие на други големи компании, като Apple и Wal-Mart Stores, казвайки, че високата цена осуетява краткосрочните спекулации с акциите на конгломерата.

Компанията, също така, не плаща дивиденти и рядко прави обратни изкупувания на акции, което даде на Бъфет средства да я превърне в петата най-голяма в света по пазарна капитализация, със серия от придобивания и инвестиции в акции.

Berkshire достигна предишната ключова стойност преди седем години, когато цената за първи път мина нивото от 100 000 долара. Това означава, че е отнело близо година по-малко за да удвои стойността си, спрямо покачването от 50 000 до 100 000 долара.

През последния период на удвояване на стойността Бъфет вкара конгломерата при регулирани, капитало-интензивни бизнеси, като енергийни компании и железницата BNSF, която купи през 2010 за над 26 милиарда долара.

Той помогна в най-тежките моменти на кризата и на компании, като Goldman Sachs Group и General Electric Co., които се обърнаха към Berkshire за капитал през 2008, когато другите източници на финансиране пресъхнаха.

„Вътрешната стойност”

Работната ръка на Berkshire нараства до над 330 000 души в края на 2013. Нетната печалба скочи през миналата година до 19.5 милиарда долара, при 11 милиарда през 2006.

От 28 февруари насам акцията скача с 15%. На следващия ден компанията обяви резултатите си за 2013, а в доклада за дейността, който ги съпътстваше, Бъфет сочеше, че реалната стойност на компанията нараства с по-висок темп, отколкото съотношения, като цена/счетоводна стойност показват.

„Както много пъти съм ви казвал, вътрешната стойност на Berkshire далеч задминава счетоводната й. Нещо повече, разликата нараства значително през последните години”.

Бъфет коментираше, че вътрешната стойност, субективна мярка, която отчита количеството кеш, който може да бъде изкаран от компания за времето на съществуването й, е много по-добра мерна единица.

Berkshire продължи да поскъпва, след като на 1 август обяви печалба за последното тримесечие, която скача с 41% на годишна база, до 6.4 милиарда долара, което е рекорд за тримесечие.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »