CEZ AS отчете спад в печалбата заради понижените цени на тока

12 август 2014 - 15:21 |   Прочетена (588) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

CEZ AS, най-голямата чешка енергийна компания, прогнозира допълнителен спад в тарифите на електроенергията в Европа, след като отчете второ тримесечие в което печалбата пада с 32%, именно заради понижените цени, както и заради намаленото производство и по-слабите приходи при ветроенергийния бизнес в Румъния.

„Цените вероятно няма да се повишат в обозримо бъдеще”, коментира изпълнителният директор Даниел Бенеш пред репортери в Прага. „По-вероятно е да паднат още”.

CEZ, заедно с европейските си конкуренти, се опитва да се справи с пониженото търсене и падащите цени на електричеството, които са близо до рекордно дъно. Намалените субсидии за ВЕИ проекти в Румъния, където ЧЕЗ оперира 600-мегаватов ветроенергиен парк, също свиват печалбата през тримесечието.

Нетната печалба се свива до 7.3 милиарда крони (351 милиона долара) за тримесечието, приключило с 30 юни. Прогнозата на анализаторите бе за 7.5 милиарда крони. Приходите падат с 9% до 48.5 милиарда крони.

„Спадът в печалбата е отражение на все по-влошаващите се условия в европейския енергиен сектор, падащите цени и изключително сухата и топла зима”, казва Бенеш.

Печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) пада с 10% до 18.7 милиарда крони. Резултатът е по-добър от очакваните 17.7 милиарда крони. Компанията запазва прогнозата си за EBITDA за цялата година от 70.5 милиарда крони и повишава леко прогнозата си за нетната печалба, до 29 милиарда крони.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »