КЗК глоби „Булгаргаз” с 23.37 милиона лева за монопол

30 юли 2014 - 13:16 |   Прочетена (619) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция от 23 377 600 лв. на "Булгаргаз" ЕАД за злоупотреба с господстващо положение, посредством налагане на нелоялни търговски условия по договорите за обществена доставка на природен газ за периода 2 август 2010 г. - 31 декември 2012 г. Това съобщиха от комисията.

През този период господстващото предприятие е принуждавало клиентите си да продължат срока на сключения между тях договор, без възможност за преговори и обсъждане на клаузите в него. От друга страна, дружеството едностранно е поставяло пред клиентите си определени условия, без които договорите не могат да продължат действието си и без насрещни реципрочни права за клиентите.

Освен това "Булгаргаз" ЕАД е задължавало клиентите си да заявяват количества природен газ за следващата година по едностранно наложени Указания и Таблици със заложени в тях формули. Спазването на указанията и коректното попълване на таблиците води до необосновано завишаване на количествата газ, които потребителите заявяват за следващата година, а това би могло да доведе до неизпълнение на задълженията на клиентите за приемане на заявените количества, смятат от КЗК.

Според тях поведението на дружеството има експлоатативен характер, тъй като клиентите му /крайни снабдители и потребители/ нямат алтернативен обществен доставчик и са принудени да продължат да се снабдяват с природен газ от него. Едностранно наложените от обществения доставчик условия в договорните отношения могат да доведат до прекратяването им, което от своя страна би довело до лишаване на клиентите от гарантираната им по закон непрекъснатост на доставките на природен газ, посочват от КЗК.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »